" Tu ets el teu propi precursor, tu l´estranger que passes ran la porta del meu jardí " - Kahlil Gibran


30/10/16

Albada


Abans d´hora, em miro la posta de sol. Boirosa i estàtica, el sol resta com un escut brodat a l´esquena d´un judoka, vermell degradant a taronja, lleugerament ovalat, inert i llunyà, amb aires de planeta roig. Algú mirant una posta de sol és sinònim de pau, tot i que aquesta pau, ben mirat, sovint és fruit de la resignació que, al seu torn, sovint és fruit d´una infreqüent observació de la sortida de sol, fet altre cop sovint – i massa sovint encara – infravalorat com ho són els fulls de paper en blanc.

Ahir, pel contrari, em mirava una sortida de sol. Em vaig aturar expressament per fer-ho. Hi havia un circ, en aquesta albada, un circ de carpa llaminera. També hi havia pau, però era una pau oposada a la de la posta d´avui, quan tots els rellotges marquen una hora menys. Pacient, vaig esperar-me a veure si sortia un conill de sota la carpa, amb un despertador a les mans per recordar-me a mi i a ell mateix de que feia tard per arribar no se sabia on ; o si de cas, un pallasso amb una guitarra, mirant d´asseure´s de mil maneres inimaginables i gens avorrides en una cadira ; o també l´elefant aquell d´on em van treure una foto de polaroid assegut al seu coll, amb pèls que semblaven claus . O fins i tot, posats a esperar, a fer un darrer número on la gràcil trapezista em  cerca per fer un un doble mortal sense xarxa.

Potser vaig esperar massa. La pau era una altre pau, sense res que fos sovint ni fruit de res en especial. I no sabria com continuar. Bé, si. Vaig donar-li les gràcies i ell va pujar, ben amunt. Llavors, però , ja estava fent una altre cosa.



23/10/16

Al gos desconegut


Ahir vaig conèixer un gos. Un gos desconegut. Jo era al costat del meu cotxe, acabant d´esmorzar. El matí era plujós de mena, d´aquells matins de tardors antigues. El bosc, xop fins al moll de l´os. De bolets, una mostra minsa però de qualitat premonitòria de bona temporada : un rovelló de sang, tres o quatre carlets primerencs, cinc fredolics de cos robust, unes quantes potes de perdiu i la reina de les reines, una llenega negre d´almenys sis centímetres de barret, en un estat d´absoluta perfecció . Una troballa que redimia els dos darrers anys de perniciosa sequedat tardoral.

Vistes les coses es podria dir que era feliç, en la mesura lògica i natural del que es pot entendre per felicitat, que és lleugera i passa inadvertida pel qui l´assoleix. La meva eren unes hores dins un bosc penetrant-me sota capes successives d´humitat, de minuts, de lent caminar i de lenta observació del sotabosc, dins un silenci on la pluja n´augmentava o en baixava el to per, simplement, incorporar-lo a redós d´una monotonia paral.lela a la preuada solitud regnant, parenta no gaire llunyana tan de l´un com de l´altra ; o també la d´un so nou, metàl.lic, el de una xapa dringant, lligada a un collar d´un gos que s´apropava cap a mi.

No més gros que un perdiguer, de pelatge negre exceptuant coll i pit més clar, cames curtes i fortes ; d´ulls trists de gos abandonat, mirant de fer amics. D´això no me n´adonaré fins més tard, quan constati que no hi ha cap amo al darrera. En aquest moment he de pujar al cotxe, per baixar uns dos-cents metres avall de la pista, fins a la cruïlla de Les Refardes. El gos em segueix durant el curt recorregut. Aparco i baixo. El gos remena la cua. Miro pels voltants; em quedo quiet provant d´escoltar algun crit d´alerta cercant-lo, però el degoteig d´un roure sobre el capó del cotxe esdevé la única resposta. Llavors s´hi afegeix altre cop el so de la xapa enganxada al collar. M´hi fixo, hi ha alguna cosa escrita. És un número de telèfon. Alleugerit agafo el mòbil i truco. No hi ha cobertura, és clar. Sóc al cul del món del Vallès, que per a mi és el cul del món. I com tothom sap, al cul del món no hi ha mai cobertura. Aquesta queda aproximadament a uns vuit quilòmetres i un centenar de metres més amunt. Així que em quedo mirant el gos i decideixo seguir el meu itinerari previst. Potser el millor és no fer-li cas, a veure si marxa.Agafo el cistell i travesso el petit gual sota el qual baixa l´aigua omplint gorgs dins la roca. El gos em segueix ; mentrestant s´inicia un nou brot de pluja semi-intensa.Em poso sota un pi. Constato que l´aigua s´ha filtrat finalment dins les bótes de muntanya. El gos pixa al tronc de l´arbre i etziba dues coces de sorra a sobre. Després se´m queda mirant, com preguntant-me què fem ara. La pluja comença a calar dins la roba.

La molèstia de tota aquesta pluja dins meu em resulta en certa manera, reconfortant. És bo recordar de manera regular el que són les inclemències del temps, patir- les una mica, adonar-se de la pròpia vulnerabilitat del propi cos, d´una fragilitat poc valorada. Aguantar, ni que sigui unes hores, el progressiu enfredoriment del cos ; caminar amb els mitjons mig xops i notar certs alleujaments ridículs, com l´escalfor d´una butxaca encara seca. Penso en tot això i mesuro, alhora, la possibilitat de  marxar cap a casa.Els temps dels exploradors semblen haver-se acabat. El gos em segueix mirant. Penso en la possibilitat del seu amo patint un atac de cor, estès en algun lloc sense poder demanar ajuda. ¿On és l´amo ? - li pregunto al gos. ¿T´han abandonat, t´has perdut...on vius tu ?- La pròpia veu, escoltada aquí on no sé si mai he arribat a dir res, em resulta de lo més estranya. Al gos no, sembla ben bé que se la sàpiga de memòria com és la meva veu: tant, que em respon amb una mirada entenedora, tot dient-me - ¿ i a qui li importa on és l´amo ? Ara hi ets tu - Després gira cua i es posa a caminar pel camí, i jo el segueixo.

En l´hora següent, el gos em retorna als temps, anys ençà, de quan sortia  a caminar amb un altre gos, ja mort. Fa exactament el mateix : ara m´obre pas pels camins del bosc, ara recula per veure on sóc per després desaparèixer i retornar quan aturo el pas. En tot aquest procés, el segueixo amb la mirada, li passo la mà pel llom lleugerament quan s´atura al meu costat, l´esperono davant algun pas difícil. Ell em busca i jo a ell. Però ell fa més, arreplega tots els seus moviments al meu voltant combinant un cert instint salvatge aparellat a la necessitat domèstica - suposo jo - de ser a prop d´un ésser humà, de fer-li companyia i de, és clar, protegir-lo dins un medi que li és més hostil que a ell mateix. I de tot això, anys ençà, no me n´adonava. El costum i sobretot, la joventut amb tota la seva despreocupació, em feien més proper a tots els instints més naturals que animals d´aleshores. Curiosament ara el que miro de preservar és el purament animal, racionalitzant-lo.

Al final, el gos es fa fonedís durant una bona estona. He seguit alguns camins vora les masies dels voltants, no fos cas que reconegués algun paratge i tornés a casa seva. Penso que potser he tingut sort i l´hem encertada. Tot i així ja el trobo a faltar. Enfilo cap al cotxe, sortint del bosc i travessant un camp abandonat. Quan ja sóc a punt d´arribar, el dringar torna a sonar. El gos apareix al meu darrera, s´atura i seu sobre les potes del darrera. M´observa, a uns cinquanta metres, al mig del camp sense conrear. Després gira el cap seriós, solemne, cap al nord ; aixeca lleugerament el musell i ensuma l´aire humit del migdia.El coll clar, llanut, es replega per protegir-lo del fred. El vigilant del camp de sègol, que penso tot recordant la novel.la de Salinger. Encara no sé si s´ha perdut o què, si és lluny de casa seva, si té l´amo que l´espera. No es queixa, no pidola, no s´apropa demanant res. Em té una mica desconcertat, sembla vetllar-me fins que abandoni el que sembla el seu domini.

Em preparo per marxar. El vaig ullant mirant que no s´adoni. El gos em mira. Finalment em poso a la gatzoneta i el crido. Estira les orelles i acte seguit ve cap a mi, corrents. Cedeixo quan s´atansa i li faig unes magarrufes al cap, d´aquelles que agraden als gossos, Em decideixo i obro la porta, abaixo seients i el convido a entrar. El gos no dubta ni un moment. Puja , tanco la porta i marxem, tot enfilant la pista de retorn on la cobertura em donarà una resposta o no a la seva situació.

Durant el trajecte el gos es mostra intranquil,  tancat allí dins. Obro la finestra. El gos apropa el cap i respira, alleugerit, ben a la vora del meu. Una altra sensació perduda, com la de l´olor forta del pelatge xop. Quan arribo a lloc, baixem tots dos. Ràpidament truco al telèfon. Contesta la veu d´un home, amb la parla lenta i tranquil.la del pagès de la comarca. Si, el gos es meu. Visc a les Refardes, el gos deu haver sortit a fer un vol... deixa´l allí a la cruïlla, que havent dinat l´aniré a cercar si no ha tornat. Ara no sóm pas al mas. Ah, i moltes gràcies per trucar. Em miro el gos desconegut. Ell , igual, la mar de feliç. El faig tornar a entrar. Mira que m´has ben enredat, punyetero - li dic mentre tanco la porta. En Salinger jeu i em mira amb els seus ulls trists.

Torno a refer el camí, ara de baixada. Per calmar-li la incomoditat ara li poso música. La música relaxa les bèsties, diuen. Amb mi funciona. I a ell també sembla relaxar-lo el Kiwanuca mentre canta allò del Home, again. Quan sóc a lloc, obro la porta del darrera altre cop. En Sal jeu tranquil.lament, ben bé com si fos a la vora del foc.- Au vinga va, que es fa tard - i ell baixa i fa cap al camí de les Refardes. 

Jo vaig donar la volta per tornar a entrar al cotxe. Era palplantat al mig del camí, de perfil, el cap girat cap a mi, observant-me mentre marxava. Com  aquell gos abandonat a la carretera d´un antic anunci publicitari. Mentre feia una darrera ullada pel retrovisor vaig pensar en que no era pas ell l´abandonat, sinó més aviat jo. Potser és que quan ens vam veure per primera vegada, va copsar alguna cosa trista als meus ulls, semblant a la seva.




20/10/16

A tota castanya


Els pantalons els porta deixats de la mà de Déu, cap avall del seu cos magre. N´arrossega un tros de les vores, o més ben dit, se´l trepitja segons com es mou. Escardalenc, ja calb, porta unes ulleres de sol damunt el front, mirant al sostre. Avui fa núvol. M´obre el maleter del seu Seat Leon ; m´ensenya dos altaveus de considerable grandària reposant dins una xarxa enganxada al seient del darrera. Se´m queixa de que quan condueix, a les corbes se li mouen i piquen amb els costats : cloc- cloc, fa per fer-se entendre. Jo me´ls quedo mirant certament sorprès, tot pensant que l´home deu tenir l´oïda fina si mentre condueix escolta la música al volum adequat a la mida dels altaveus. Ara, que potser dependrà de la música que escolti, reflexiono mentre denoto un interès pel problema exposat. Potser els altaveus no se li mouen per la inèrcia de les corbes. ¿Què vols dir ? Em pregunta estranyat. Res, parlava sol, que responc mentre ell treu la peça de feltre que cobreix la base del maleter. L´aixeca amb les dues mans i me l´ensenya. Vol fer una fusta amb la forma d´aquell per poder fixar-los bé. Jo encara penso en els altaveus : potser li puc aconsellar que faci la prova d´escoltar, posem per cas, Corelli a tot drap, a veure si se li mouen a les corbes. Llavors nego amb el cap i em fixo en la desolació de la peça que se´m mostra. Em veig reflectit a les ulleres mentre parlem. Se´m fa estrany, és com quan truques algú i té el mans lliures posat. La teva veu ressona com ara  ho fa la meva imatge doblada a sobre els vidres. Faig cara d´escepticisme, així que trec el meu somriure de cercador de solucions. És un somriure que he desenvolupat amb el temps, un recurs d´evolució natural, totalment professional. Afable i tranquil.

Li explico els problemes que tindríem, i el preu resultant. Es queda moix mentre mira d´aixecar-se els pantalons més amunt de la cintura sense cap possibilitat d´èxit. Li dic que el millor que es pot fer és tallar-la amb una caladora, directament a sobre qualsevol tros de fusta que tingui per casa. Em diu que no té caladora però llavors se li il.lumina la cara tot recordant una oferta que ha vist en algun lloc. Segur que si, les caladores quasi bé es regalen avui en dia, amb tots els L&M, Akis i Bricodecos que hi han escampats pels voltants. El meu somriure continua damunt les seves ulleres mentre encaixem.

Se´n va convençut, agraint-me la idea. Espero que engegi el cotxe. Tinc curiositat però no ho fa. No posa en marxa els altaveus. Llàstima, Corelli hi sonaria de conya, dins aquest cotxe. A tota castanya.



13/10/16

10/10/16

Ocupació ( reprise )


La vida, deies,
es cura amb més vida.
Debades, et deia,
debades com plors
-sobre la terra només
hi quedaven flors.-

I el marbre de la cuina ja era fred
i la balconada...sola,
sense la llum preuada
de la plèiade besada 
- eren llençols,
damunt records.-

( i les paraules )

Obro el vidre 
per prendre les ales
a l´esfera daurada :
dono corda a la vida
-oscil.la el pèndol com
trist, sí, de l´ ànima -

I me n´adono ara que, eixorc,
l´adéu fou mentider ;
el teu darrer alè el soc
del carro d´on et vas alçar
- aturant-se més enllà,
per ara retornar-.




Brancusi, Somni ( 1908 )