" Tu ets el teu propi precursor, tu l´estranger que passes ran la porta del meu jardí " - Kahlil Gibran


18/6/22

Diari d'un nàufrag ( XXVI )

 

El mapa, en si mateix, no defineix l’illa sinó un recorregut. És un itinerari, un full de ruta cap a un destí incert, perquè la X del final , de fet, no és tan clar que sigui un tresor.  I l’illa hi és representada per noms, sense una geografia aparent, només algun dibuix gargotejat de roques, arbres i aigua. El nàufrag ho sap i alhora ho tem. I és per això que continua. Retrocedir seria tornar al pes del passat , sovint demolidor pel sol fet de ser això, passat. Per això travessa la muralla de roca per l’únic pas possible, un camí pedregós que la natura ha obert capriciosament a mig camí de la vida i la mort. Amb la seguretat ferma del qui se sap un supervivent amb poques esperances  travessa el corredor cap a l’altre costat, com qui va a cercar un altre paradís perdut, fins davallar a un coll on dues parets granítiques l’arreceren del perill passat. El nàufrag està punt de descobrir el final. Treu el mapa i mira la X , aquesta incògnita a la qual no havia fet massa cas. Com Sherezade , fins ara només s’havia preocupat de seguir el camí, d’allargar el seu periple dia rere dia, nit rere nit. El mapa, no assenyala res més.

Així veu el mar, altre cop, i arriba a una altre platja, on hi ha un cofre, mig enterrat a la sorra. L’home sap el què ha de fer, sap el que hi ha al cofre, potser ha entès que ell ara és en Dawan, l’home llum. Es mira la seva pell fosca i pensa en Jerba , en una dona i el seu fill petit. En tot allò que un pot arribar a ser ; en els somnis, en el possible i l’impossible. En aquella casa carregada de totes les vides passades, en la cadira que va pintar un dia. I en els noms perduts, les cavernes, les tempestes, els tresors l’aigua i les llacunes d’aigües cristallines ; les pors profundes , els camins blaus i les dones de pedra; la solitud , el foc, les albades dolces, els baobabs i la vida dalt dels arbres ; els somnis dels temps primigenis ; les promeses i les bèsties que les ronden ; els llibres i la  música ; la seva veu i l’illa.

Abans d’obrir el cofre, però, ha d’acabar la tinta que li va ser confiada. Així que agafa la ploma, obre el seu llibre, i escriu.