" Tu ets el teu propi precursor, tu l´estranger que passes ran la porta del meu jardí " - Kahlil Gibran


20/6/10

Fragment d´un somni llarg


Estic assegut havent dinat, mirant els núvols. Fa vent, l´escalfor del sol és un va i ve bessó al remor de les fulles de l´arbre del carrer, al grinyol sèc de porta mal tancada del llarg xiprer fent bandades . El vol de les orenetes és alt, molt alt , travessant el quadre dels ulls sense temps per saludar-les amb un hola o un adéu. Els núvols es fan, però es desfan de seguida pels seus extrems com si algú n´agafés un tros amb els dits com s´agafen el núvols de sucre acabats de fer en una tarda de fira, ara que les fires transhumen ja les primeres festes majors dels barris de ciutat.

Els núvols es desfan. Es desfan en teixits prims de fums blancs transparents, i transiten una estona dubtosos, sense força per marxar, a punt de fer-se fonedissos. Els ulls de la tarda són com aquests núvols, volen marxar però no poden, dubtant dins boirines que van i venen . Cerquen algun senyal, una forma definida. Mentre la busquen, una música sorgeix del carrer, d´un pati veí, entre xiscles de canalla intermitent : sembla el so d´un vibràfon, de notes delicades , de vellut sonor. La música s´exten com en un conte per l´aire sobreentaulat de la tarda, defineix la singularitat del somni perquè és indefinit, sense melodia aparent, però encaixa en la percepció del pensament que cerca algun significat al fons de les formes dels núvols, al va i ve del sol, al so del remoreig dels arbres del carrer, a les rialles dels nens jugant als patis veïns.

No penso en el somni, perquè sóc dins d´ell. Només l´escric de pressa, molt de pressa, perquè sento com el vaig oblidant com s´obliden tots els somnis, accelerant el pols del cor als dits neguitosos.

Finalment...al final la música s´atura, els núvols tornen a compactar-se en un de gran i gris, les rialles dels nens cessen, i tan sols queda el cruixit del tronc del xiprer, la creu negra d´una oreneta, i el vent, movent les ales d´un record amable, un tros de vida d´un altre lloc, d´un altre pensament. Oníric, com un mar encassolat dins un forn.

5 comentaris:

PS ha dit...

Bonic, bonic.
Em fa enveja aquest somni, potser perquè ja l´he viscut en algun lloc i sé el que se sent.

Macondo ha dit...

Somnis compartits que no cansen.
Bona nit.

neus ha dit...

hi ha un 'exercici' que faig cada dia, anant i tornant de la feina i és mirar enlaire (sí ja sé que no és inusual per part meva fer de badoca) però m'encanta mirar el cel quan passo prop de l'estació... m'agrada el contrast entre l'efimeritat dels núvols i la perdurabilitat del ciment ... m'agrada veure les orenetes i els falciots i també els gavians...

Dues vegades hi he vist dues fletxes clarament perfilades... una, fa temps, que apuntava cap a l'est. L'altra, fa relativament poc, no sé en quina direcció apuntava (a ciutat no sé mai on navego)... imagina't que creiés en els senyals, quin neguit tan terrible!

m'agrada el teu somni... i ahir no sabia què dir-ne. avui la veritat és que tampoc...

et deixo un somriure :)

Pilar ha dit...

Crec que va ser Borges qui digué: "La literatura no és altra cosa que un somni dirigit".
Sota la teva direcció he gaudit amb cada descripció. Especialment amb la del cotó de sucre i el vol de les "navalletes".
Gràcies per aquest petit tast de lletres, Estranger.

Estranger ha dit...

Borges segurament ho devia dir això, Pilar, perquè molts dels seus contes semblen somnis, de lo bé que escrivia.

Gràcies altre cop. No em cansaré de donarte-les.