" Tu ets el teu propi precursor, tu l´estranger que passes ran la porta del meu jardí " - Kahlil Gibran


8/11/14

El noi de cal Planes ( Quedem al Zurich ? )





Del vell cafè Zurich encara se´n recordava bé, el senyor Planes. Amb el seu llarg tendal on l´Anís del Mono lluïa els seus millors temps i sota el qual el permanent so de les taules i cadires movent-se es feia perfectament inaudible ;  al damunt, no se sabia del cert quin cel clarejava o s´enfosquia, pels fums del tabac, les olors dels vestits perfumats, els barrets i les gorres d´ homes i dones entrant i sortint. I aquella grisor de les façanes, sense netejar, i la pal.lidesa dels rostres més pobres, passant de llarg. 

El blanc de l´ample i llarg davantal lligat a l´alçada del melic, la mà airosa carregant la safata plana dominava l ´escena ; o així li semblava al noi de cal Planes,  una mica milhomes - com reconeix ara amb veu fluixa i esquerdada, assegut enmig d´aquesta torre de Babel amb uns ulls perduts en direcció a la Barceloneta-, els cabells enclenxinats a lo Clark Gable, el bigotet acabat de sortir i és clar, l´elevada estatura que se li requeria a l´anunci enganxat als vidres del local, que resava així:

Se necesita meritorio alto. Razón : aqui.

Dominava l´espai, amb aquella safata alçada. La gent se´l mirava, li demanava, li pagava. Les dones li somreien, amb els seus talons alts i el vermell dels seus llavis de diumenge. Els nens alçaven els seus caps com imaginava devien fer al veure Kubala fotografiat als diaris dels quioscs de les Rambles.

-Mestre . Un de sol ! -
-Jefe, carajillo de rom !-
-Que arriba o no això nen?-
-L´orxata per la senyora, a mi lo de sempre, Planes -
-Una pesseta ? Ai Senyor, on anirem a parar !

I així tots els caps de setmana...I ell ballava dins un laberint, cada dia per camins diferents tot serpentejant entre les vides dels altres. I era jove, és clar, molt jove i molt feliç...o potser no tant, però no se´n recordava . 

-Tant se valen els mals records- es recorda de dir sempre.

-Ara és tot molt més net i polit, i no hi ha olors ni grisors. El xivarri és també diferent, però encara conserva alguna cosa.-El senyor Planes somriu al seu nèt, vingut de les Amèriques. I ulla, com només sap fer un cambrer, cap a la vorera, on ha vist com s´apropava la senyora Planes, la seva Paquita, igual ara que feia seixanta anys.

-El temps sempre atrapa alguna cosa i la deixa anar sense presses, perquè els vells com jo encara la poguem veure -¿ T´he explicat mai, Jimmy, com vaig conèixer la teva àvia ?-

I el senyor Planes li comença a explicar altre cop la història del primer cop que veié les cames de la Paquita, dins aquell vestit gens gris i molt blau d´un mes d´Abril de 19...


( aportació a la iniciativa Quedem al Zurich ? )

PROJECTE DE LLIBRE QUEDEM AL ZURICH?

Bases:

- Descripció: projecte (de moment només és una possibilitat) de publicació d'un llibre amb poemes, relats, il·lustracions, fotografies, reflexions, etc., en català, i relacionats amb el Cafè Zurich de Barcelona.
- Qui hi pot participar? blogaires.
- Com es participa? es penja un post amb el títol genèric del projecte i el títol del text/imatge en qüestió i es pengen aquestes "Bases". Es poden presentar tantes peces com es vulgui.
- Fins quan es pot participar? fins al 20 de novembre de 2014.
- Qui selecciona? la selecció anirà a càrrec de l'editor.
- Qui ho coordina? la Sílvia Teulats (Fent Punyetes), la Montse Aloy (Cantireta), la Glòria Bosch (El que em passa pel cap), l'Helena Bonals (En cada vers que has entès) i la Gemma Barberan (Truquem al Gegant del Pi?). Som un grup obert, qui vulgui, s'hi pot afegir.
- Què passa si l'editor decideix publicar el llibre? com que és un llibre col·lectiu i no tenim massa experiència, s'aniran decidint els dubtes que sorgeixin sobre la marxa.
- Què passa si l'editor decideix no publicar el llibre? no passa res, ens ho haurem passat la mar de bé projectant-lo!

4 comentaris:

Macondo ha dit...

Jo quan quedava al Zurich, tot i que era el mateix edifici antic, ja no existia el tendal d'anís del mono!
Sí que era una època en blanc i negre, i la prova del cotó fluix encara no sortia per la tele, encara fan el mateix anunci???


(I és que le dones quan quedem ens ho passem molt bé!) (amb o sense editor!)

Bon 9N, també per als berlinesos, no sé si per a nosaltres...ara t'explicaria una anècdota dels voltants del novembre del 89...una avió volava cap a Deutschland, al costat del meu seient un eurodiputat del partit socialista va dormir tot el viatge, quan vam aterrar em comenta que no havia estat un bon company de viatge...jo vaig fer cua al control de passaports...ell no! Ha plogut molt i tot continua igual...tot ha de canviar per a què res canviï, avui fa un dia rúfol!

Que passis un bon diumenge:

novesflors ha dit...

M'ha agradat això que era jove i feliç, O NO TANT PERÒ NO SE'N RECORDAVA... les coses es veuen diferents des de la perspectiva del temps que passa.

Estranger ha dit...


Vaja, estàs molt filosofal avui amb això de que tot ha de canviar per a què no canviï res.El que és segur és que és ben veritat.

I res, dia rúfol, si, de Novembre, cal vigilar els constipats...

Així que vas viure la caiguda del mur de ben aprop...ja fa uns quants anys d´allò i sembla que va ser ahir. Encara queden uns quants murs per enderrocar, alguns de físics i tot.

Jo no quedava al Zurich, bàsicament perquè no sóc de Barcelona. Però el conec...

Bon... bé, el que queda de diumenge.

O gutten nacht .

Estranger ha dit...


Si, és allò que diuen que todo tiempo pasado fué mejor, frase amb la qual no estic massa d´acord.

Bona vesprà - ja nit -, Novesflors.