" Tu ets el teu propi precursor, tu l´estranger que passes ran la porta del meu jardí " - Kahlil Gibran


12/2/10

L´alçada d´un pont


" En tinc prou amb el que ha vingut del carrer (...) que, tal com ens perdem, es perd" .

( Italo Calvino, "Requiem" ).

Si, havia deixat de fumar. I ho havia fet per ella. L´amor té aquestes coses, substitueix amb escreix els vicis més arrelats, si fumar es pot considerar un vici. Per això, quan tornà a encendre aquell cigarret, manllevat traïdorament, el mateix sentiment l´envaí al sentir el soroll del paper cremant-se.

Aquell sobtat crepitar bellugà en un racó del seu cervell una frase dita feia força temps, arran d´una conversa versada en dones amb el bo del Fulgenci, client habitual del Cafè de l´Hotel. Home de saviesa acumulada pels negres brebatges matats en interminables partides de botifarra, recordava com li havia deixat anar una de les seves brillants metàfores mentre llençava l´as de bastos parsimoniosament : “ Una dona sempre acabarà demanant-te que et llancis d´un pont, Bartrina. Del que es tracta és de que sàpigues escollir el pont . Tria´n un de ben baix, i així potser sobrevisquis a la clatellada .” Aquesta mena de sentències eren aleshores font de rialles entre el jovent, de somriures murris entre els homes de més edat, i de l´habitual sortida del Paco, impertèrrit observador d´ulls eternament mig aclucats. Rera la barra, tot netejant amb drap blanc un d´aquells gots de vidre amb els que es servien els "carajillos" ( petits i rodons, amb dues fines linees decoratives tallades en paral.lel a l´ample del diàmetre ) , al.ludia sense voler al propi oblit de les paraules provinents del carrer : “ Fulgenci, no t´hauries de morir mai “.

Inhalà el fum, profundament, d´aquella primera calada, mentre la bellugadissa retornà a l´atmòsfera d´olors de caliquenyos d´havent dinat del cafè de l´Hotel; de les amples vidrieres endormiscades per l´ombra de les persianes, velam enfosquit d´escletxes de llum invariablement desplegat per combatre la sequedat del sol de primeres hores de la tarda, el qual queia a pols sobre la plaça del poble; de lo gustós del cafè i el cigarret mentre s´asseia a la vora dels cridaners i esvalotats jugadors de cartes, tot rellegint per enèsima vegada les desgastades fulles en blanc i negre de “El Mundo deportivo”; de la frescor d´una tarda d´estiu, sense més pressa que la de retornar a casa passejant sota els plataners centenaris que ombrejaven el carrer principal de la vil.la mandrosa dels llargs dies més llargs i despoblats dels seus vint anys.

La saviesa del difunt Fulgenci retornava com l´olor dels seus caliquenyos embutits quan pintaven bastos, quan l´alçada del pont li produïa vertígen i preferia veure´l adormit dins la boira de la seva felicitat. En Bartrina apagà el cigarret abans de fer la segona calada. La deixà al cendrer, entre tres o quatre de més antigues. En alguna d´elles, encara hi romania el vermell de les restes d´un pintallavis.



( pel Josep, que me la va dir fa un parell de dies )

9 comentaris:

PS ha dit...

I si pot ésser, que a sota hi hagi aigua ,un parell de metres com a mínim, perquè com n´hi hagi només un pam, per baix que sigui el pont la patacada pot ésser irreversible.I encara més, amb casc i corda de seguretat per si les mosques...
La saviesa popular és inconmensurable, però si algú no ho hagués provat ( el tirar-se d´un pont i no fer-se mal) no ho podria explicar.
Bon relat.

Estranger ha dit...

Mmmmm...si, és com aquell adagio que diu : "mujer al volante, peligro constante", però en versió pont.

Si és que la sabiduria popular és molt sàvia. Per si de cas, ara obriré el paraigües. Em penso que pot començar a pedregar...

Macondo ha dit...

Home a pedregar potser no, però aquest matí aquí nevava, i feia un fred d'aquí t'espero!

Ai,ai,ai...les complicitats masculines, no, si ja ho dic jo que no hem evolucionat gaire.

Vols dir que no feien trampes, entre cigarret i cigarret,i tenien un As amagat sota la màniga per si les mosques...

PS ha dit...

Home, si he de ésser sincera, en un primer moment he pensat: converses filosòfiques d´homes amb cartes a les mans, caliquenyo als llavis i gust de carajillo a la boca ( i a sobre...Mundo deportivo!)...miau!
Semblava que veia un capítol de "Ventdelplà", allà al bar Tramuntana.

Però no, no em podia quedar amb aquesta lectura superficial, per això m´he quedat amb el "puenting" i amb el pintallavis.

neus ha dit...

Mantinc converses d'aquestes amb en Pascual, però ja no fumo i ell, al bar, hi té l'Sport (no es pot tenir tot, hi ha dies que em toca llegir l'As, o sigui que no em queixo). Passa que no parlem de dones, ell s'entesta en parlar-me d'homes, vès. La cosa va bé mentre els homes siguin jugadors de futbol i/o bàsquet, jo encantadíssima..
I les frases lapidàries solen ser meves quan el tema degenera cap al fabulós món de la parella.

El cas és que pots estar tranquil si només et demanen que saltis d'un pont, podria ser pitjor.
Podria ser que no et demanessin res.

Estranger ha dit...

Hola Macondo. D´asos d´aquests no se n´hi veien, tot i que hi havia algun merengón reconegut. I les complicitats masculines són cosa d´homes ( com l´anunci aquell d´Osborne ).

Segueixo amb el paraigües obert.

-----------------------------------

Els pintallavis són traicioners, a vegades.Com les empremptes dactilars, tot i que sempre queden a la vista, ( molt femení, tot plegat ).

-----------------------------------

No sé si per sort o no ( segurament que no ), però de moment no m´hi he llençat encara ( a petició d´alguna gentil donzella, s´enten ). Sóc poc amant dels esports d´alt risc. O sigui que segueixo llegint "El Mundo Deportivo", de tant en tant. L ´Sport, per quan vull riure una estona ( com l´As per un madridista ).

Deus ser una bona clienta, de cal Pasqual. Segur que s´ho deu passar bé, escoltant les teves frases lapidàries. ;)

-----------------------------------

Pilar ha dit...

És molt maca la foto, Estranger. Em pregunto què hi ha sota el cotó fluix que envolta el pont.

Estranger ha dit...

San Francisco?

Pilar ha dit...

Doncs si és S. Francisco, el vermell del pont espanta als suïcides.
Somric.