" Tu ets el teu propi precursor, tu l´estranger que passes ran la porta del meu jardí " - Kahlil Gibran


30/12/13

25/12/13

Apòcrif d´en Santa ( II )


-Escolti, ei...escolti – L´home aixeca la mà des de l´altre banda del carrer. Ella, distreta encara,es para en sec  quan es disposa a creuar el carrer, i al moment mateix, un cotxe passa rabent saltant-se el semàfor en vermell, a molts pocs centímetres de la vorera on  s´ha aturat al crit d´aquella aparició que ara se la mira entre alleujat i amoïnat caminant cap a ella amb aire presurós. Esglaiada, el mira sense mirar-lo. És tard, i no hi ha ningú més. El so del motor s´esmuny enllà, i al carrer, la pau retorna sota la boira i les llums esgrogueïdes , somortes, on les passes d´ell sobre el pas de vianants són l´unic reclam que trenca el silenci pulcre, tranquil i protector altre cop instal.lat sobre els alts blocs de pisos que senyorejen la periferia de la ciutat.

Trasbalsada, respira, finalment. I ho fa a fons, mentre s´entafora les mans a les butxaques, burxada per un cop de fred sobtat. Encara no s´ha recuperat de l´ensurt. Llavors sembla fer-ho, i tentineja un instant.

-Que es troba bé ? Aquest jovent d´avui en dia...-diu ell mentre l´agafa lleugerament pel braç-

-Jovent ?-respon ella,mirant de recuperar-se.-Una banda de borrachos, eso es lo que son. Ay, Virgen del amor hermoso, que horror, me podrían haber dejado lista si no...-

L´home se la mira, divertit, mentre ella ara observa amb més atenció la seva cara de pell vermella, plena de bonhomia. Porta els pocs cabells que li queden, tots blancs, pentinats cap enrera, tapant-li el que bonament poden la seva calva brillant. Els ulls quasi bé no es veuen quan somriu, i el seu posat és d´amable interès, encorbant un cos més aviat petit i rabassut, de panxa minsa que ha viscut millors èpoques. No va gens abrigat, només una camisa sobre uns pantalons que li cauen com poden per les seves curtes cames, deixant al descobert les puntes d´unes sabates negres.

-...si no fos que m´ha salvat la vida, senyor. No sé com li puc agrair-

-Oh,oh,oh. No s´amoïni pas, ha estat un cop de sort. De l´altre banda- afegeix assenyalant la vorera d´on ha vingut- he vist com pujava aquest cotxe de llums estranyes a tota velocitat. Vostè semblava un pèl despistada.-

La seva veu és de timbre profund, de to elevat, amb un punt d´impaciència i també de certa indiferència , com si no tingués massa importància res del que diu. A la seva veu sempre l´acompanya el seu braç movent-se nerviosament, com si estigués donant corda a la seva xerrera.

Ella li somriu, al seu torn. D´expressió amoixadora, o zalamera, que diria son pare, la seva pell d´oliva així com els cabells negres , els ulls petits i brillants i un nas d´antiga jueva andalusa, li donen al seu rostre un aspecte d´eterna dona castissa, de musa de quadre on no és tant la bellesa com l´expressió corporal, equilibrant innocència i picardia natural, la que convoca l´esperit de l´amor per la vida, simple com ella mateixa. Com elles dues, pensa ell. No sap ben bé què hi fa, allí, només el fred sembla reviscolar-lo de la seva letargia. Els carrers, estranys per a ell a la llum del dia, han perdut la seva personalitat enmig de la boira, estranya en aquest país.

-Si, anava pensant en les meves coses. De fet...- es mira el rellotge – Ay, que tarde. Gira el cap carrer amunt, on fa una estona que ha desaparegut el cotxe de llums estranyes. Llavors s´enfada, arrufant les celles.

- Serán capu...- que comença a dir. Ell, àgilment, de seguida la interromp.

-Bé doncs, millor travessem, no ? - li diu. -Jo també hauria d´anar marxant.-

-Oh, és clar, que desconsiderada, disculpi, si , anem – i després de mirar bé a dreta i esquerra, travessen.

Caminen carrer avall, per la tanca que voreja l´antic camp de futbol del barri, en direcció a l´avinguda que parteix el barri en dos. Parlen. Ella camina una mica presurosa. Aquest mes li toca un horari ben galdós a la farmàcia on treballa. Està cansada, està preocupada pel seu pare. Es mira l´home preguntant-se perquè li està explicant tot això. L´acaba de conèixer, i probablement tot i anar arreglat, deu estar en alguna situació difícil : qui es passeja en mànigues de camisa una nit de Desembre per un barri emboirat i desconegut ? Perquè ella de seguida ha vist que no era de per aqui, per la manera de mirar tot el que l´envolta. A més, a la farmàcia sempre hi acaba passant tothom, el barri no és tant gran, i ella mai l´hi ha vist entrar ni sortir, ni al carrer ni a enlloc. I el seu accent...als barris com aquell l´accent pulcre de català de payés no és pas el pa que s´hi mastega. Algún pobre desgraciado al que han echado de casa o vete a saber. Debe de tener la edad de papá, algo más joven quizás...

A l´arribar a la cantonada, s´aturen. Ella té que travessar l´avinguda davant la qual han arribat. L´ampli pas de vianants, entre semàfors que van canviant de colors morts de vida, és davant tots dos. L´home perdut mira a dreta i a esquerra, sense saber massa cap on tirar.

-Bé, jo tinc que travessar, visc al carrer paral.lel a l´avinguda – que fa fent mig cercle amb el braç en direcció on ha d´anar. - En aquell moment, ell no sembla fer- li cas. Li toca el braç, adonant-se´n. Sentint la suau pressió d´ella, somriu, de pur compliment, mentre mira una façana amb algunes llums verdes i vermelles encenent-se als balcons, i alguns pares Noels diminuts simulant pujant una escala, penjats per sota. Tot això sembla fer-lo rumiar.

-No hi fa res, no hi fa res, és igual – murmura.

Ella es gira cap al què sembla parar l´atenció de l´home. Veu les llums, enmig de balconades grises. I els ninots, alguns ja bruts de pol.lució després de dos o tres anys d´us.

-N´hi ha alguns que ja han baixat per la xemeneia més d´un cop.-

-Perdoni ? - pregunta ell retirant la vista cap a ella, sortint del seu pensament.

-Els Papàs Noels, vull dir – No m´agraden massa, la veritat.

Ell aixeca la vista mirant d´identificar-los, però sembla dubtar. Ella nota una certa incomoditat, i se´n sent culpable.

-Millor que marxi, doncs. Escolti... si no sap ben bé on es troba...li podria indicar... Fa fred. - afegeix - No en té vostè ?- No sap encara què fer, l´home sembla no ser a lloc, però alhora resta tranquil, indiferent al fred,a la nit,a la ciutat.

Ell recorda la calor sufocant de fa unes hores, sota un vestit vermell.

-No, no en sóc gens, de fredolic. - Llavors se la mira, el seu rostre atent i senzill, bonic i confiat. Les faccions s´envermelleixen una mica. - De fet no sóc pas d´aqui, o almenys feia temps que no hi venia, o no hi havia vingut mai, no sé. Viatjo força, i els llocs acaben assemblant-se força. No es preocupi, que deu fer tard, de ben segur. Jo tinc on anar, de veritat. No s´amoïni.- Parla ràpid i entretallat, com excusant-se pel que pogui pensar ella.

-N´està segur ? -
-Seguríssim – i el seu somriure jovial tanca qualsevol altre oferiment.

- Bé, en aquest cas...bé, passi-ho bé. I gràcies altre cop. No vull ni imaginar el que m´hagués pogut passar .- I no es pot estar de fer-li dos petons.

Llavors ell mira cap al fons de la boira i deixa els seus ulls allí dins.

-El que no ha passat, no cal ser recordat. M´ho va dir un amic meu, ja fa temps.-

Ella se´l mira, rumiant altre cop si no l´haurà vist abans per algun lloc. Però és un pensament fugaç.

-Bé, doncs, bon Nadal. I el que ha passat si que ho sabré recordar. Vaya si lo haré !– i mirant altre cop a banda i banda, travessa la solitària avinguda.


Quan arriba a l´altre costat es gira, i ja no el veu. El vel de boira l´ha tornat a fer invisble. Amb un pensament cap aquell home solitari, obre la porta de casa i entra.


Però l´home perdut encara camina, altre cop .Ressegueix per segona vegada el carrer per on han baixat tots dos. La frase de l´amic, els viatges, la disfressa ; les explicacions del professor, la seva mà tocant-li l´esquena, la seva mà aixecant-se al veure la dona – no ha vist cap cotxe des de l´altre vorera, la boira li ho impedia -. La dona és la seva filla, ho sap perquè les sap, aquestes coses, i no sap explicar-se el perquè. Se li va dibuixant un quadre al cap mentre camina, un quadre gens clar, fora de lloc com si algú li estés gastant una broma pesada.

Sense saber-ho, va refent les passes del dia. Passa altre cop pel davant del bar de l´estació, gira a l´esquerra i ressegueix el carrer paral.lel a la via del tren. En passa un, amb els interiors dels vagons àmpliament il.luminats. Qüasi bé buit, només un cap amb un barret de Santa aixafat sobre el vidre, dormint al seu pas ràpid dins la nit. A mesura que va apropant-se a casa seva, la boira es va aixecant.


Sap on viu, i té les claus per entrar-hi, amagades al fons de la seva butxaca. Obre la porta del pis i en reconeix l´olor. Sigiolosament, entra a la seva habitació, on la seva dona dorm profundament. Es despulla i es posa el pijama. Es fica al llit i s´adorm.

23/12/13

Una estrella




Ai, aire d´aquesta nit !
Quina sentida de rosa
hi ha en l´aire gelat que es posa
sobre el pols esfereït ?
Dins la teva covardia
i en la gira del teu llit,
home nafrat de cada dia,
tremola el mot que el llavi no diria ;
hi ha una estrella que anuncia
dins l´aire d´aquesta nit !
Una estrella !...

( inici del Cant I, de "El poema de Nadal", de J.M. Segarra )

Sempre hi ha un camí a seguir...

Bon Nadal


La nit de Nadal (Popular Catalana) by David Russell on Grooveshark

P.D, Lo de "spanish legends" no cal tenir-ho en compte. És Nadal...

21/12/13

Apòcrif d´en Santa ( I )


Perdut, entra al bar de l´estació. És l´unic, possiblement el darrer lloc obert en la nit d´un dia fred de Desembre. La llum surt de l´ample envidriat cap al pont per on s´ accedeix, a través de dos trams d´escales metàl.liques, a la petita parada on els trens circulen en dues vies,força més avall.El caliu de la llum  ressalta la buidor del local. Només un parroquià, possiblement un home que va allí a entrompar-se de manera inofensiva i permanent; permissiva als ulls de l´amo, l´home dels ulls cansats, que no sap si val la pena de continuar obrint fins tan tard però que no es decideix mai de fer-ho per por a la soledat del pis on no sap mai què fer.

A l´entrar nota l´escalfor del local, que no li acaba de fer el pes. Està cansat, avui ha caminat força. Més que caminar, ha deambulat sense rum fix. No sap massa on és. No té gana ni fred ni ganes d´orinar, de menjar o de beure res. Respira, això si, i sembla sorprendre´l el fet de fer-ho. Observa el món gris de la periferia on li ha tocat de venir. De viure ? De moment no ho sap. S´asseu en una taula, a la vora del vidre, on pot veure l´ampli tel de boira tranquil.litzadora que s´ha despenjat del cel nocturn. La irrealitat de les poques llums de fora , el pas de les tremolors de sota, lleugeres, molt lleugeres, i la paràl.lisi del local tancat semblen alleugerir-lo.
L´estació és petita. De vegades els trens hi paren; no és una estació important, més aviat és un afegit en una ruta entre capitals. Sovint els trens passen i res més, i per això algú s´hi acaba esperant sempre i qui ho observa des de dalt del bar pot pensar que aquelles figures fa anys que són allí, esperant perquè sempre hi són, petites i fent les mateixes coses, com ara despedir-se, per exemple. Instal.lat rera els vidres, veient la darrera persona desapareixent del seu angle de visió, alliberada del seu darrer pensament, el sorpren la veu del cambrer preguntant-li si prendrà alguna cosa.

Aixeca el cap, estranyat per la pregunta. Té les mans creuades sobre la taula . La cara, al parlar amb algú, sigui qui sigui, se li transforma. Somriu, i els plecs del seu rostre més aviat llarg, s´eixamplen riallers, com el del pallasso sense maquillatge.

-Doncs no sé, ara mateix...em farà un cafè, potser ? - Li diu amb somriure afalagador.

L´home d´ulls cansats se´l mira , curiós. Davant la mirada insistent , es mira el pit i el seu propi cos. Llavors s´adona de la seva disfressa : la jaqueta vermella de vores blanques, els pantalons a joc, i el barret puntejat amb borla blanca, que es treu encuriosit al seu torn. Al fer-ho, se li veu una àmplia calva, tocada a les temples i sobre l´occipital per un feix de cabells blancs, llepats de suor . Nota la tibantor d´unes gomes a les orelles. Se les palpa i aconsegueix alliberar-se´n. Una barba postissa se li queda a les mans. Llavors es mira al cambrer, estranyat de tot plegat.

-Ha estat un dia dur, eh , mestre ? - li diu l´home, sorneguer - No vol pas que li posi alguna coseta més ? Una copeta d´anís? Un conyac, potser ? -

Sorprès, li respon que no, i veient l´amo del bar que no hi ha res a fer, se´n torna a la barra a fer-li el cafè, mentre xiuxiueja alguna cosa al parroquià sempre etern que hi ha a tots els bars del món. Aquest se´l mira de reüll estirant el coll, per sobre unes ulleres de vidres bruts, amb una copa a la mà. Fa un glop i s´aixeca. Mentre s´apropa, veu com l´home vestit de vermell s´ha aixecat, i d´esquenes a ell, es treu la jaqueta i els pantalons vermells. A sota, uns pantalons foscos i una camisa a quadres, que deixa caure sobre aquells. Ho amuntega tot a una petita lleixa d´obra que hi ha sota l´ampli vidre, al costat de la taula, i torna a seure, els ulls extraviats en la boira de fora.

-Li fa res que segui ? - diu fent-ho sense esperar resposta. L´home perdut gira el cap i mira l´altre. Sembla una mica begut, el suficient per ser una bona companyia, en les condicions en les quals semblen trobar-se tots dos. Instantàniament torna el seu somriure bonhomiós a la cara.

-Oi tant que no. Per favor, faltaria més-

Se´l mira, llargament, com mirant d´endevinar alguna cosa. El fet és que ara que s´ha tret la disfressa, no deixa de ser una persona ben normal, tot i que les seves faccions, de pell rosada, somriure fàcil i ulls petits i inquiets, no hagin acabat de deixar alguna cosa entre la roba amuntegada al seu costat; com si a pesar de tot, el fet de no saber res d´ell mateix obri una porta a especulacions de caire llegendari, mítiques si es vol, tot i la vulgaritat de la situació. Mentrestant l´home d´ulls cansats ha tornat amb el cafè i li deixa sobre la taula, tornant tot seguit a la barra. Algú ha entrat.

L´aroma del cafè sembla reviscolar-lo. Els ulls petits ara es fixen en els del seu ebri company, i sap que li podrà dir el que vulgui que l´entendrà de ben segur.

-I bé ?-
-No me´n recordo de res. Fa estona, díes, hores...no ho sé pas- Es toca el front preocupat, com si pogués amb aquest gest tornar a alguna vida antiga.

L´home de la copa es mira el farcell de roba vermella.

-I això ?-

L´home perdut s´ho mira.

-No sé. És molt cridanera, no ?-
-És del Santa Claus, vet-ho aquí -
-Ah, es clar, es clar...i...aquest bon home...-
-Qui ?-
-El Santa aquest...-

Li ho explica tot, entre glop i glop. Lo dels rens, els regals i tota la pesca. Li afegeix un parell de dades històriques, interessants i verídiques, sobre la figura de Sant Nicolau i la seva generositat vers els més pobres, sobre de com va néixer la tradició anglosaxona, sobre el vestit vermell.Parla i parla com si fes molt de temps que no ho fes amb ningú. Acaba, per enllaços de la història, parlant del Pol Nord i Groenlandia, maleint la polució i les vaques com a causes probables de l´escalfament de la terra. L´home perdut se l´escolta amb un interès cada cop més renovat, com si ell també fes molt de temps que no s´escoltava ningú. Vet aqui el gregarisme de la condició humana: un no pot estar massa temps sol. 

-...pobres com nosaltres amic meu. Pobres que no sabem o no volem saber on tenim la casa, perquè és buida o plena d´amargors, que agafem qualsevol feina per no haver de pidolar. Jo era profesor, sap ? En els meus temps...però en fi, he acabat cercant el que vostè té ara. La desmemòria, si senyor, la desmemòria és...(hips!)...el que fa tornar a girar la roda una i una altre vegada sobre la mateixa carretera plena de fang...on ho vaig llegir això ? Déu meu quina son...

Llavors l´home perdut s´aixeca i va al lavabo. Tancat allí, obre l´aixeta i es mulla la cara. Es mira al mirall. Es passa la mà sobre els cabells. Busca alguna cosa sense trobar-la. Torna a sortir.El parroquià etern, l´home de la copa s´ha adormit sobre la taula, sobre els seus braços, les ulleres mig tortes. Li toca l´espatlla però no contesta. Li aparta la copa. Busca a les butxaques i deixa un bitllet gros sobre la taula, sota les mans de l´home, i unes monedes al costat de la tassa de cafè, fred i intacte damunt la taula. Es mira l´andana, a sota, on la boira va circulant menys espessa, trencant-se a cops de raig de lluna. I acaba passant un altre tren. Es mira l´amic que ha fet, com dorm, i es disposa a marxar. L´home dels ulls cansats el veu marxar i desapareixer de seguida, enmig de la nit. Entra un Santa Claus i en surt una persona diferent. L´alter ego...que diu el professor. Somriu, mentre neteja un got.

Al cap d´una estona, aquell es desperta, lleuger. Sense ni una engruna de ressaca agafa la copa i fa un altre glop. Té un gust estrany, diferent, més amarg. Fa un cop d´ull al voltant i descobreix la roba del Santa , encara sobre la lleixa. Pensa que és hora de tornar a casa. Acaba de recordar on va llegir aquell vell passatge. S´adona que ha estat perdent un temps valuossíssim per a ell. El remordiment d´aquest fet li recorda velles promeses. S´aixeca, lúcid altre cop, la becaïna li ha fet bé.Es despedeix de l´home d´ulls cansats, que li aixeca la mà com ho fa cada nit que marxa.

No gaire més tard neteja la taula, agafa les monedes. El bitllet, el guarda pel seu parroquià, per si torna, tot i que amb el que li deu, poca cosa en quedarà.De la roba vermella ja sap que n´ha de fer. La deixa en un petit quarto de neteja, ple d´objectes abandonats. Somriu, amb aquell somriure de cambrer que enten tots els problemes dels homes, tranquil de saber que mai els podrà arreglar. Ell només és un comparsa, un de més en la vida dels altres. Apaga els llums,  tanca, i se´n va.


15/12/13

...i res...


Tot és ara i res. Sopars voltant Desembre, reconeixent antigues abraçades en portals freds, al final d´hores covant records, tots divertristos. Seguim sent els mateixos tot i que la coneguda vida ens hagi separat sense massa remei, però amb el mateix sense remei ens mantingui units almenys alguna nit de tant en tant, endebades som amics de primera fornada, potser els més lleials de tots. Sempre ens hem rigut d´aquestes coses que ens han fet com som, lluny de distincions generacionals. En canvi, ens hem lamentat amb aquell punt just d´amargor poc clara del que mai hem pogut ser per culpa de dictats educacionals. Tampoc, pensem sense dir-ho, tampoc ha estat ben bé així. Ens en riem, amb confiança, de tot plegat. I així entremig parlem del si o si, de la presentadora d´esports que ens posa a to quan parla de futbol amb l´altre presentadora del Tn que encara té el seu què, de gent unida al res o tot que fou el nostre passat, i del què se n´ha fet i on para ara tota aquesta gent. En algun moment, un silenci pensatiu. Ens seguim amagant les mateixes coses, coses que ja no fa falta dir perquè les sabem del bé que ens arribem a conèixer. En aquest sentit, hem estat molt lleials els uns als altres.Les altres, les habituals, són les darreres novetats informant-nos del com ens va tot. Després retornem als moments àlgids d´aquesta joventut compartida, i ho fem amb les ganes del qui enten un joc de paraules, una expressió o un gest propi entenedor només al vol de la taula on reposen vora tres-cents anys de vides juntes. Tot és ara i res. Així ha començat i així acaba, al portal de la nit freda, clara, plena d´estrelles. Cel d´hivern ja, enllunamenat. Curiosament semblant al de fa trenta anys. Només de pensar-hi, ja torno a somriure.



Heat of the Moment by Asia on Grooveshark

6/12/13

Jo ( Epíleg )


( els antecedents, aqui )


Frank Cadogan Cowper, el darrer pintor prerafaelita. Certament, la fotografia que encapçala el teu relat correspon a aquest pintor anglès, però no es tracta de la pintura sencera. “ La belle dame sans merci ” és un quadre més gran, amb una escena que defineix perfectament l´esperit de la dona que protagonitza les meves pobres desventures. Qui s´entretingui a buscar-la, avui que tot és tan aparentment fàcil, hi descobrirà el seu rostre ja narrat amb especial mestratge a l´escrit. Però més avall hi ha la resta : la resta del seu vestit florejat, vermell de sang, vermell com el camp de paparoles on seu i rera el qual, les aigües tranquil.les del que sembla un llac ; més enrera una muntanya al fons, sense el seu cim a la vista, com si el pintor s´hagués quedat sense llenç. El que si va saber plasmar fou la placidesa del moviment dels seus braços, la precisió dels seus dits, el somriure amagat de complaença. Aquest port de dona virtuosa i delicada sembla inadvertir el cavaller que jeu estirat enfront seu, amb la seva armadura lluent, el seu cap descansant sobre l´herba, els seus ulls tancats, la seva mort palesa al rostre, als braços caiguts, al seu pes de mort  mancat d´alguna lògica  compassió de la dona de pell pàl.lida, de virtut ara dubtosa, o bé de conviccions fermes . No era pas el somni de qualsevol cavaller de morir per causa de la seva estimada ? El Quixot envejaria aquest home, i estimaria una dona així, sens dubte. Aquesta dona, potser no tant  sibil.lina com ens mostra el quadre, la vaig conèixer també com la dona de foc.

Jo era un home tranquil, feliç probablement, segons el grau de mesura d´aquestes coses, on el factor comparatiu sempre és una bona eina per fer-ho. Vist ara, era força feliç : la meva feina a l´òptica, la meva llar, la col-i-flor diària...la monotonia és la clau per viure amb pau amb un mateix, i d´això, estimat lector-a, en pots esta segur-a. El fet de no haver sortit mai amb una dona, desenganyem-nos, va ser una manca com la de la sal i el pebre a la col-i-flor o el got de vi en comptes del d´aigua, o la del pernil salat en comptes del dolç.En Freud parlaria de subconscient, de repressions sexuals, de somnis i insomnis viscuts en la infantesa, en l´adolescència, en qualsevol edat de la meva vida, però el fet per a mi, clar ara, era que aquesta manca no havia afectat de cap manera la meva precària però valuosa felicitat. No, no va ser fins que la veig veure, fins que em va guiar cap aquell rostre, que el meu trasbals es va iniciar. El pensament de que ella donava sentit a aquella espera involuntària, a la paciència dels anys perduts, va venir després de la seva aparició. Ella es va convertir en la meva dona de foc, i així va ser, i ho ha continuat sent, fins ara.

La dels ulls salvatges, la que em xiuxiuejava t´estimo a les orelles, la que m´acariciava els pocs cabells que em quedaven mentre el meu cap reposava sobre la seva falda del seu vestit vermell florejat, la que em besava amb aquella sobtada vermellor envoltada de blancor pristina. Keats ho expressa millor :

She look´d at me as she did love,
and made sweet moan.

Un dolç gemec...qui no pot evitar caure en semblant temptació ? Els díes següents a la descoberta del poema, de la pintura, res ja no va ser igual. Què us haig d´explicar, que ella ja no hagi dit ? Tot el que diu és tal qual va passar. L´anada final a la casa de camp va ser una mala decisió. Ja de bon començament, perquè em vaig deixar la meva reserva de col-i-flor a la nevera. La dura realitat era que encara ho veia tot sota aquella pàtina vermellosa, sanguínea, una mena de llaganya impossible de treure : ni les llargues caminades, ni l´aire fresc, ni les lectures, ni tant sols provar de veure un partit de fútbol, pel sol fet de fer alguna cosa diferent, res, res absolutament semblava haver-me de guarir de la meva estranya malaltia. Ella em rondava. Jo i la meva particular dona de foc.

Aquella nit, assegut davant la llar de foc, les ombres vermelles desaparegueren. Com si fos dins l´ull d´un huracà, on la calma momentània sembla alliberar-nos del malson, observaba les flames. És estrany l´efecte d´observar el foc en la solitud obscura d´una casa buida, d´una contrada encallada en un silenci d´hivern, sepulcral. L´escalfor, la llum, el crepitar lent del tronc fonent-se en cendra...l´espai i el temps fan la seva feina en el darrer testimoni d´una vida acabant-se. Era conscient de la meva pròpia, observant l´espectacle del foc, les seues formes ignies úniques, enèrgiques, dinàmiques, fugaces...

Al matí següent vaig fugir, com fan alguns als que després donen per desapareguts. Ho vaig deixar tot, feina casa, família, amics...tot menys aquella rialla histriònica, que encara em persegueix avui. Allí on vaig, les dones encara tenen totes els cabells vermells. M´espanten les seves veus, els seus somriures, el caminar dels seus malucs damunt els talons de sabates vestides de sang...m´amago i cerco la pau en llocs perduts, oblidats de tothom. Ella apareix en llocs imaginaris com el del quadre, com el del poema... allí ella vetlla la meva armadura caiguda, i el meu rostre com de mort, ajagut sobre l´herba. La pau del guerrer dins un somni de pintures i paraules, cada nit m´acompanya. I ella somriu de complaença, com si aquell crit segellés el meu amor, etern, maleïdament etern i incondicional. El seu crit de victòria és la cendra del seu somriure.

Estic enamorat d´aquesta dona. Ella ho sap, només ella.

Estic perdut.

Jo.

( acceptant la proposta de la Novesflors, agraïnt-li el plaer de descobrir una pintura, un pintor, i un poema )