" Tu ets el teu propi precursor, tu l´estranger que passes ran la porta del meu jardí " - Kahlil Gibran


24/6/14

Insomne


La vista s´estengué sobre les quatre gotes caigudes feia tant sols uns minuts. Apreciables al tros de grava allí on quedava a cel obert, si hagués aixecat cada una de les pedretes i les hagués posat del revés, res no hauria fet pensar en la pluja. El sol lluia i la seva mà, llarga i ossuda, deixà anar la cortina altre cop per sobre la finestra, aconseguint l´ombra que els seus ulls cansats desitjaven per poder dormir ni que fossin uns minuts.

S´estirà al sofà i provà de fer-ho. Inmediatament entrà en un somni on retornava vora unes roques, en el que semblava un prat alpí. S´havia escapat d´aquella casa, o per alguna raó desconeguda, qui sap si només pel fet de tancar els ulls, el que era la casa s´havia convertit en aquell tros de Pirineu, tot i que alguna cosa li deia que no ho era, de fet, el Pirineu, sinó un lloc semblant. Girà el cap per sobre les roques i un llac d´aigües molt clares – d´una claror grisenca però nítida i pura – se li aparegué al davant. Inmediatament es fixà en els peixos que nedaven sense cap mena de por dins el líquid element. La por no existia, almenys aquella por animal envers l´home. Ell ho copsà de seguida. Ell era un home i els peixos nedaven sense por. Els peixos, bressolant l´aigua. Sentir-se vora alguna cosa que no el rebutgés, malgrat estar resguardat, amagat rera unes roques.

De sobte, sorgit del no res, aparegué el felí, un lleopard d´ulls grossos vorejant l´aigua. Del primer instant de sorpresa i d´aquest al pensament de ser afortunat de veure tan bell animal en franca llibertat, passà al sentiment de por al saber-se descobert en una llarga mirada mentre avançava el seu reflex distorsionat pels remolins dels peixos, inquiets, ara si, per una por veritablement animal i amenaçadora. El mira, i ho fa de reüll acte seguit passant pel seu costat, superant les roques no sap ben bé com, apareixent i fent-se fonedís com només els felins saben fer-ho. Del passat al present, del lluny a ben aprop, sent el respecte de l´animal per la seva raça i en particular, un cert menyspreu en la seva mirada, de la retina obliqua fixant-se en els seus propis ulls, certament esporuguits. Els ulls tancant-se, sense voler. No veu com marxa, sempre és ell el qui ho acaba fent. I per això es desperta, altre cop.

El sostre blanc segueix com sempre, amb la seva esquerda engrandint-se els suficients mil.límetres l´any perquè ell no se n´adoni de cap de les maneres. Mira massa al sostre, estirat al seu sofà. Els ulls vaguen per l´habitació, sense mirar enlloc. La mà finalment s´aixeca i se la posa de visera, sobre el front. Sent un soroll conegut, el del Roig entrant per la gatera. El sent sense sentir-lo, però sap perfectament que anirà fins l´estora del davant del sofà i s´ajeurà allí, fet un cabdell, el cap sobre el flanc amb la cua tancant el cercle. Amb el Roig vora seu, tot sembla tornar a lloc, com si aquell gat fos algú altre el qual suspengués la por. Gradualment, com qui s´endinsa en una successió de cercles, el cervell es va desfent un a un de tots els neguits de l´insomni passat. Estranyament alleugerit, es desperta per segon cop.

Es situa. Amb la mà palpa cap un costat, i nota l´escalfor al melic de la dona dormint, ajaguda al seu costat. No és a casa seva. Almenys, el que era casa seva. Dins l´habitació, la fosca s´escampa, tret de les petites línies de llum que ja entren pel vol de la finestra. Amb l´habilitat de l ´ invident, agafa la roba de la cadira i superant obstacles, obre la porta del bany i la torna a tancar. Finalment, obre el llum, més que res per no perdre el vell costum de fer-ho.

4 comentaris:

PS ha dit...

El neguit de l' insomni fa que els petits somnis intermitents siguin més intensos que els que puguis recordar quan has dormit la nit sencera.
El meu gat també ho fa de posar-se la cua sobre els ulls quan vol dormir i hi ha massa lluny o sorolls. És com si penges el cartellet de "don't disturb". Els gats són savis.

Estranger ha dit...


Si, jo somio més fent la becaïna al migdia- quan puc - que a la nit. I els gats, quan posen el "don´t disturb" millor no destorbar-los.

Bona nit i feliços somnis.

novesflors ha dit...

Jo poques vegades recorde el que he somniat, i si ho recorde... malament, vol dir que no he dormit bé.
Bon estiu.

Estranger ha dit...


Igualment, Novesflors.

I a coninuar somiant...desperta, és clar.