" Tu ets el teu propi precursor, tu l´estranger que passes ran la porta del meu jardí " - Kahlil Gibran


22/11/20

Boxa

 

Al vespre, tot passant com cada dia tornant de la feina vora el darrer parc de la ciutat, s’hi veu un parell de dies a la setmana un grup de joves practicant boxa. Amb tot això del confinament han instal·lat allí una mena de gimnàs adaptat per les circumstàncies : amb les gomes del ring n’han improvisat un lligant-les a tres troncs d’arbre i  un altre l’han abillat amb coixins d’aquells que serveixen per protegir les bases de les cistelles de bàsquet i el fan servir de sac. Així, un es dedica a colpejar-lo mentre dos aspirants, amb casc reglamentari i protecció bucal, es busquen amb els guants sota les llums esmorteïdes dels fanals. Finalment, el que sembla l’entrenador, va alliçonant el darrer dels pupils, el qual balla sol amb les seves Everlast d’sparring   tot movent les mans embenades al ritme del cos.

La gent alenteix el pas i es fixa en aquests esportistes tant poc donats a exhibir-se fora d’un gimnàs, poc publicitats, força inexistents en els àmbits de premsa o televisió...encara hi ha clubs de boxa ? Aquesta pregunta me la faig tot seguit de veure’ls com qui veu una pel·lícula antiga o recorda de quan encara feien toros, d’aquest enfrontament amb sang pel mig, primigeni, de dos homes pegant-se en base a unes regles, exhibint les seves habilitats en la rapidesa de moviments per esquivar i colpejar...quan veig alguna cosa relacionada amb la boxa sempre em ve al cap aquell boxejador de Gràcia que era parent de la segona dona del meu besavi Siscu, de cognom Gironès, nom que sorgia indefectiblement en alguna de les converses de les d’abans.

Al Josep Gironès li deien el canari perquè es veu que xiulava força bé. Durant uns anys ho va guanyar tot i va ser un ídol de l’esport català, segons explica el documental que més tard veig a casa, al vespre, titulat 138 segons, que es veu que és el que dura un assalt en boxa. Un documental on es dibuixa la vida d’un home trist i solitari en l’exili. Un home truncat per una guerra, exiliat i volgudament allunyat d’aquell mon que potser va estimar tant. Sense tenir la seva sang a sobre – la meva àvia era filla del primer matrimoni del besavi Siscu – miro amb tristesa la similitud de tantes vides arrencades i deixades de banda, oblidades, mai recobrades, misterioses i tanmateix, tant humanes. Més, possiblement , que les d’ara; que la meva, per posar un exemple.

 



138 segons. L'enigma Gironès: Aquesta és la història de Josep Gironès (1903-1982), campió d'Europa de boxa que va desaparèixer del ring misteriosament i es va convertir, temps després, en escorta del president de la Generalitat de Catalunya a la Segona República, Lluís Companys. Va fugir a Mèxic deixant dona i filla acusat de torturador. Mentre era a l'exili es va demostrar la seva innocència, però no va tornar mai. Què el va dur a retirar-se de sobte? Per què va fugir a Mèxic? El documental s'acosta a aquestes incògnites, una història de noms propis i, alhora, universal.