" Tu ets el teu propi precursor, tu l´estranger que passes ran la porta del meu jardí " - Kahlil Gibran


25/4/21

Vida d'un nàufrag ( XXI )

 

( Dietari d’un llibre en blanc )

Heu-me aquí sota un gnòmon, atrapat en el temps. No sé si sorprendre’m d’haver-lo trobat, el que si puc afirmar és que veure’l m’ha fet especialment feliç, amb un cert significat de destí parcialment acomplert, com si encara fos possible de rectificar futurs incerts. Coses del destí, sobre el qual, com si es tractés d’un accident fatal o d’un enamorament sobtat, en fem cabòries pensant en aquell com si existís amb la precisió d’un lloc desconegut amb nom propi al qual hem d’arribar inexorablement, quan probablement i amb prou feines es tracta simplement d’un cop de la fortuna, anomenada també casualitat ( i com no pot ser d’una altre manera, ... de la vida ). O potser no ? Als somnis hi surten llocs més o menys coneguts i en el meu somni aquí a l’illa hi podia esperar de tot menys un gnòmon. O el forat d’un gnòmon. I el vell, netejant les juntes de les pedres. Cap dels dos no els he trobat avui i malgrat aquest fet, la sensació de retrobament se’m fa palesa amb el misteri d’una vella llegenda escrita.

Aquesta punta rovellada és potser menys alta de com la podria imaginar i tot cercant a la seva base veig que s’enfonsa en la terra. Cercar l’inici, poder veure aquest petit gegant sorgint del seu forat buit dels meus somnis resulta l’obvi ; però la meva curiositat lluita davant del meu dubte per aquest destí personal inacabat, el dubte de si hi ha dubte, de si malgrat tot el que miri de canviar, el que hagi de passar inevitablement succeirà faci el que faci. Vist així, tant sols tinc que actuar en funció de les meves virtuts i els meus defectes, pensant com sempre faig. Generalment l’únic de cert en el destí de la persona és que aquesta no sol canviar massa : l’agosarat, el discret, l’egoista, l’amatent ... sempre ho segueixen sent i els seus actes aniran en funció de cada caràcter i això farà que les casualitats sovint no ho siguin tant. La solitud del meu periple només enforteix aquesta idea.

 No hi ha passos en fals, he pensat,  sempre son els meus, vagin on vagin. I ara vull mirar de veure fins on s’amaga aquest pal de paller dels dies i les nits. Em giro i miro enllà on assenyala la seva ombra però les herbes ho tapen tot, impossible saber els límits de les hores marcades, si encara hi son. I excavo a les seves vores, com si cerqués un tresor. Aquí la terra és més dura, costa d’aprofundir. Mentre treballo, penso en la mort, ficada allí endins, mesurant-ne la seva distància amb la vara d’aquest metall inclinat sorgint com un pal enfonsat dins un llac. Aigua. Tinc set i bec d’un dels tres cocos buidats a tal efecte. N’acabo el contingut del segon, fa més d’un dia que estic dins la prada sense senyals de cap rierol, tant freqüents fins ara. N’assaboreixo la frescor i penso altre cop en la vida.

Em canso d’aquesta feina inútil. Deu o quinze centímetres avall, intento moure el gnòmon, i aquest segueix sòlid com si fos dins una roca, com l’espasa aquella esperant un rei per desembeinar-la. Em miro el petit cràter que he originat i llavors el descobreixo. Un altre tros de metall, petit i de forma esfèrica, com un medalló, apareix parcialment enterrat. L’agafo, li trec la terra incrustada de la seva superfície, amb delicadesa. Me’l miro, tractant d’esbrinar ... una part del tresor ? Al mapa no hi surt, el gnòmon. M’hi fixo millor. Hi ha tot de símbols dibuixats enmig, on una mena de regle i una agulla hi son incrustats. Hi ha una altre esfera a dins ; al perímetre, osques i símbols que semblen àrabs. Una petita argolla el tanca pel damunt de una bonica gelosia decorativa, tallada amb finor d’orfebreria. Una argolla per lligar-la a una cadena, per posar-la al voltant d’un coll, possiblement d’un home. Si no m’erro, d’un navegant, doncs el que tinc a les mans és una peça antiga, un objecte per mesurar distàncies, per orientar un rumb.

Un astrolabi.