" Tu ets el teu propi precursor, tu l´estranger que passes ran la porta del meu jardí " - Kahlil Gibran


21/12/14

Àngels i dimonis


D´aquella terrible ventada en queden les branques esqueixades, escampades pel terra, de l´arbre sobre el que tenia menys notícia del pati. Per a mi, des dels temps de l´avi, aquell arbre era l´arbre dels dimonis. Les branques eren curulles dels petits fruits ovalats – els dimonis – els quals eren utilitzats com a arma per fer punteria a qualsevol cosa o persona, un joc entre molts d´aquells jocs ja passats a la història; un joc dels d´abans, que diria una persona gran. L´arbre no té un gran atractiu físic, potser perquè les branques baixes han anat desapareixent a mesura que ha anat creixent, quedant el seu tronc visible, un tronc robust d´escorça trencadissa, argentada sobre una base marronosa. Vist habitualment, lleig.

Finalment, avui, he pogut podar-les i serrar-les, per tot seguit tancar-les dins bosses de jardiner. D´aquestes restes me n´he quedat algunes, un parell o tres dels tronquets més gruixuts, i alguna escapçada sobrant, d´un color verd clar, tirant a blau. Amb trossos de soca d´arbres que el meu pare guardava d´altres anys, encabat, m´he decidit a fer el pessebre. Fa molts anys que no en feia. Aquest any quasi m´hi he vist abocat. El pessebre sempre s´ha fet al pati, sota el petit grèvol arran l´alt xiprer – una relíquia igual que els jocs, d´uns altres temps- vora la reixa que tanca la casa. L´he fet sense presses, mentre la nit s´anava menjant abans d´hora la tarda, i notava el fred, particularment al nas. No tenia masses elements, per lo que ha estat fàcil, i tot ha anat encaixant com qui fa un puzle, sense cap mena d´instrucció, com si ho hagués fet tota la vida, que ja comença a ser molta. Com el famós tic dels enamorats, aquell reconeixement implícit d´alguna cosa ja coneguda i familiar en l´ésser estimat. Em reconec un apropament al que se suposa ha de ser el Nadal, un apropament que per naturalesa es rebutja, un cop adult, per un sistema d´adults al qual intento resistir-m´hi, any rera any, ni que sigui durant uns dies. Finalment, he col.locat les figuretes , la darrera dels quals l´àngel, el qual he hagut d´apunyalar una mica per l´esquena perquè se m´aguantés sobre el bigam principal de la cova. I el focus, per il.luminar-lo quan es faci fosc.


Més tard, encuriosit i una mica avergonyit per la manca de coneixement, he anat a cercar el nom de l´arbre. L´arbre no és cap raresa, tot i que avui en dia no és un dels més apreciats en jardineria. Es tracta d´un xiprer d´Arizona (cupressus arizonica ), dit altrament xiprer glauc o xiprer blau. El nom m´ha agradat, com el de les seves branques, decorant el pessebre. Tenir un arbre del color del cel no està pas tant malament, he pensat, malgrat àngels ( apunyalats i per l´esquena ) i dimonis sense cap feina per fer.




I aprofitant l´avinentesa, el desig - pel qui va passant arran la porta del meu jardí - d´un Bon Nadal . 

2 comentaris:

PS ha dit...

Mentre anava llegint pensava si no seria un Arizona aquest arbre. Durant una època se'n van plantar molts als jardins perquè si es modelen són decoratius. Són foranis, d'aquí el nom i si tens al·lèrgics als cupresos i xipresos a casa, són letals,sobretot quan pol·linitzen.

Segur que t' ha quedat un pessebre ben maco. El meu aquest any encara espera a les prestatgeries.

Bones Festes.

Estranger ha dit...


El pessebre, el de la foto. M´ha quedat maco, si, modèstia a part.

Per sort no tinc al.lèrgies encara.

Bones festes, igualment.