" Tu ets el teu propi precursor, tu l´estranger que passes ran la porta del meu jardí " - Kahlil Gibran


30/10/09

Creuaments a la T1

Una dona de rostre saludable, d’ulls petits i clars, inquiets. Llueix una cabellera arrissada color coure , lligada per dalt en una cua que li dona aspecte de nimfa clàssica de tragèdia grega, caient-li per l’esquena sobre una peça de cotó negre de màniga llarga tot dibuixant dos serrells triangulars  damunt una llarga faldilla del mateix color que li arriba als peus, coberts amb botes punxegudes de mig taló, de to beix fosc. Ben mirat, l’angulositat dels trets, més aviat allargassats i prims, i la manca de qualsevol joia a cap, coll i mans, fa pensar en una fetillera que cerca descobrir l’ineluctable fat d´algú dins les restes d’una tassa de te o als palmells de les seves mans.


( Heus aquí el canal per on sembla haver de discórrer el fat de la colla que espera : la porta automàtica obrint-se i tancant-se, immutable i freda; individus que surten, buscant ulls coneguts; impacients, cansats la majoria. Salutacions, petons, abraçades...gent que marxa, gent que espera).

 

S’està dreta, creua els braços. Després d’una estona, es mou girant el cap i s’estira cap un costat. Es torna a quedar quieta, excepte la punta del peu dret, que repica al terra mentre segueix mirant la porta. No porta bossa, ni mòbil, quan els mòbils ja són omnipresents : les músiques es barregen amb la lectura de missatges, amb les converses, fetes a mitja veu en un àmbit on l’espera crea una tensa calma, atenta sempre a la porta, que s’obre i es tanca. Sovint hi ha algú que la trenca. La Mari Carmen, per exemple, que és d’aquelles persones que instintivament criden quan parlen per telèfon, sabedores de que la persona amb la que parlen és força lluny i potser no els sentiria.


-Manooolo – diu ella- soy la Mari Carmen. Sustamos aqui en el aeropuerto desde las cinco y media y no apareces. ¿ donde paras, niño de mi arma? Llámame - Plega el mòbil color granat, mentre avança el seu cos menut i rabassut cap a la filera de caps que esperen rere la barana metàl·lica, seguida pel marit, un home d’actitud beatífica que no diu ni ase ni bèstia. Passen pel costat d’un home ja gran, amb impermeable verd i port aristocràtic : amb gorra clàssica de pana semblaria un ajuda de caça de la reina d’Anglaterra. Mira cellut, en un gest que sembla instaurat al mig del front, les mans a les butxaques. Camina a mig camí dels més impacients de la barana i els que s’ho miren del darrera, una terra de ningú on no hi ha una posició definida. Es creua amb la fetillera, que segueix neguitosa. Una altre dona, prop d´ells, sembla indicar algú el camí per trobar-se : -¿Ves un cuadro blanco con un ninot verd corrents?-.


( El qui es fixi en aquest retall de conversa podrà alçar el cap i adonar-se’n que el sostre és força ple de ninots verds corrents. Són les indicacions de la direcció de les diverses sortides d’emergència, perfectament visibles. Apareixen al llarg i ample de la immensa nau de la terminal, blanca de parets i sostre, asèptica, lluminosa i neta. No hi ha vistes de l´exterior, l´entrada és lligada al pàrquing de nou plantes perfectament endreçat al voltant d´un celobert central on els cotxes donen voltes i més voltes pujant i baixant per rampes que fan pensar en aquells garatges de joguina on es dipositava el cotxet dalt de tot i aquest baixava tot d’una fins sortir disparat cap enfora. Tret que aquí, s’ha de pagar abans de fer-ho. Aquesta manca de lligam amb l’exterior acaba d´afinar la impressió de domini de l’edifici sobre la persona, de subordinació funcionarial, de governabilitat manifestament amagada dins una sumptuositat que no fa més que refermar-la).

 

La fetillera ha passat a un segon pla, arrecerant l’esquena en una de les columnes. Un home de mitja edat mou el cos fixe al terra, com un saltamartí, cantant un vell bolero. Li sona el telèfon: - Ay, mamita, ponte en oración, que D. ya sangra - es lamenta, mentre “ l´ay mamita “es repeteix davant la impassibilitat de la mosso d’esquadra que s’apropa xino-xano i es palplanta al mig de la terra de ningú. Es cala la gorra i observa, carregada amb tots els estris de la feina penjats de l’ampli cinturó negre: pistola reglamentària, guants, xiulet, manilles, una porra llarga que li sobrepassa el genoll, i el fatídic llibre de “receptes”, disposat a reduir el dèficit administratiu. Mentrestant, l’aristòcrata sembla canviar de posició amb la fetillera, que decidida, s’incorpora al grup del més impacients, els braços definitivament fixats a la barana metàl·lica.


L’aristòcrata, dret, impertorbable com semblaria haver de ser per la seva condició, es deixa anar subtil i contingudament. Observa a banda i banda i s’adona que ningú para esment. En un tres i no res però, es veu en l’obligació d´iniciar una estudiada fugida , davant els efluvis que el metà diposita al seu voltant i que el delaten indefectiblement. La policia no hi fa res; és més, desapareix de la terra de ningú dirigint-se cap a la zona dels bars. Una noia bruna, alta i ben feta, apareix aixecant un portafolis. Vesteix un vestit jaqueta on els pantalons s’ajusten als malucs ben emmarcats; sense necessitat de talons, el seu cos és d’una gràcia d´espiga daurada a ple estiu. Somriu amb llavis molsuts a una colla d’executius sèniors que surten encorbatats i amb ganes d’anar a l’hotel. I així desapareix del petit escenari de clatells que miren les portes com s’obren i es tanquen.


( Els destins que uneix la porta que s´obre i es tanca , vides com línies paral·leles que es creuen tant sols una vegada, unides per l’atzar de les arribades de vols que no s’han fet mai, de possibles retards que allarguen l’absurd lligam d’una espera, que neixen i moren al pas de les portes que s´obren i es tanquen  davant mons enfrontats, desconeguts i potser mítics sinó fos pels avions, delimitant distàncies ).

 

Els personatges van trobant el seu passaport a la llibertat : la fetillera, la que sembla una amiga o una germana; l´aristòcrata, la filla i el net ( al trobar-los, no para de somriure, el gest cellut desaparegut davant la visió del nen que riu ); la Mari Carmen, “al niño de su arma”, que es deixa petonejar sonorament; i la “mamita”, que fon el rostre plorós al pit del seu saltamartí.


La mosso d´esquadra s’ho mira tot sense massa esma, i mirant l’hora, badalla, esperant la fi del seu torn. I si hi hagués un fil musical en aquests sostres tant alts, podria ser que s’escoltés la veu d’en Sabina, vora la porta d’arribades, oficialitzant el retrobament de totes aquestes vides lligades per aquesta solitud de poeta , perdut dins un aeroport.

 

24/10/09

Cants de tardor, primaveres latents


Em diu un conegut que per aquesta època, a la tardor, el rossinyol és quan millor canta. Encuriosit, li demano la raó, doncs de sempre recordo el seu cant, nocturn i solitari, durant la primavera ( un cant per embaladir-se i fer enmudir el silenci de les nits primaverals). L´home em mira mig sorneguer, i m´explica allò de la primavera, que la sang altera ; és a dir, que el rossinyol mascle té un cert neguit provocat pel natural desig de l´època. Es veu que això provoca un cant amb masses decibelis, més entrebancat i menys melòdic, segons el parer de les fines oïdes dels experts en la matèria. Fent servir un símil, seria com el Joey Ramone ( e.p.d.) cantant el “What a wonderful world” del Louis Armstrong ( e.p.d. també).

Dijous, després de les plujes, el dia neix clar i nèt, sense rastres de pol.lució, transparent i fresc, nèt i polit. Restes de núvols d´aurores rosades mentre pujo la persiana. I un rossinyol cantant quan obro la finestra, dins el silenci del carrer buit i l´aire fresc penetrant als pulmons d´aquest petit tenor.

La nit abans m´adormia amb un conte de Dino Buzzati, un conte trist que parla de desitjos frustrats , i del qual deixo un fragment:

“Voldria passejar amb tu, un dia de primavera, amb el cel de color gris i encara alguna vella fulla de l´any anterior arrossegada pels carrers pel vent, als barris dels afores; i que fos diumenge.En indrets així, sovint sorgeixen pensaments malenconiosos i grans;i a certes hores, deambula la poesia, unint els cors d´aquells que s´estimen. A més, neixen esperances que se saben expressar, afavorides pels inmensos horitzons de darrera les cases, dels trens que se´n van, dels núvols del nord.”

"Invitacions supèrflues", del recull "Seixanta contes", (1958)

Així deambulava la poesia a l´obrir la finestra, i neixien esperances per expressar. Esperances sense pretendre desitjos, doncs és ben cert el que es diu de que "no desitgis, i seràs l´home més ric del món". I el món, perquè no, aquella hora, era certament una meravella.

20/10/09

Firmaments

“Tinc observat, en canvi, que les persones que poseeixen el sentit del ridícul pensen, davant del firmament, que no saben res de res. Per a una determinada classe de persones, les inmensitats són perilloses, perquè les disparen devers una verbositat inconscient, manicomial. A d´altres persones, aquests contactes les aturen, les frenen, les precipiten a un mutisme salubre i greu”.

Josep pla, “Les Hores” (1953)

Al mirar la volta del firmament, em segueix sorprenent que dos ulls de pocs centímetres de longitud abastin un univers d´amplada mesurable en mil.lions d´anys llum.

17/10/09

Quinze graus

Un rovelló. Si, que l´és. El miro sorprès, avui encara no esperava caçar-ne cap. De fet, m´he arribat al lloc perquè per aquestes èpoques m´hi apropo dues o tres vegades, i aquest any, degut a la calor, ni ho he provat. Però al sortir del meu petit “Mitsu”, el termòmetre marca uns convenients cinc graus centígrads. Sóc en una fondalada solitària a mig camí de cap lloc en concret on un rierol esprimatxat denota la poca pluja que ha caigut els darrers dies. Si vull trobar alguna cosa, caldrà buscar en zones obagues, de cara nord, on la humitat abunda més.

El camí que agafo marxa paral.lel a uns camps abandonats que porten a un casal igualment abandonat, on antigament s´hi guardava la maquinària de pagès. Aquests camins de carro on l´herba separa el pas d´antigues roderes són bonics de fer, xino-xano. El cistell sembla estar de més, però la vista busca als marges, entre l´herba alta. No s´hi veu gaire cosa, algun pinetell de primeria, més mort que viu. O sigui que respiro l´aire fresc del camp i la vista s´escampa cap als boscos del davant, i el Pirineu al fons, mig encalitxat. Cal travessar el conreu abandonat, per tal de remenar el bosc que davalla en forma de turons des de la carretera de Talamanca. El sòl és dur, sense aquella esquarteramenta de fa uns anys, que feia semblar que s´atravessava un petit mar d´olors penetrants. Em miro la terra, quiet. Fa sorolls diminuts : tijes tallades de velles espigues abandonant les rigideses dels freds nocturns, posant-se a lloc. És un paratge que no s´ha mogut en dècades, tret de la terra sense treballar. No hi ha lloc més bonic que un camp de blat a la primavera, i un camí de carro al costat, i una masia al fons. I un riu. Per afegir-hi, que no quedi.

Però, vaja, és un rovelló. Tusto la terra humida,la molsa que li fa de coixí; el retiro i l´oloro a punta de nas de forma intensa. Me´l miro. L´any passat no se´n van fer, i, per mi, com que no hi hagués hagut tardor. Olorant-lo, la sento altre vegada, bé i que sembli una bajanada. Però és així, com el fet que aquesta nit he dormit com un sòc, ben calentonet amb el meu pijama d´hivern, la meva manteta, i el meu edredó. Quan es dorm així, és que el fred ja ha arribat, i un es transforma en una mena d´ós que busca recer després d´un estiu massa llarg. Una mena d´atavisme primitiu, que, francament, m´agrada, perquè va d´acord amb la pròpia natura de les coses, de la qual jo en formo part, malgrat les comoditats ho impedeixin cada cop més.

En trobo uns quants més, al voltant del primer. I després hi afegeixo unes potes de perdiu, realment gustoses, que faran la primera truita de la temporada. No sóc molt ambiciós. L´art de caçar bolets és qüasi bé com l´art de la guerra, i sempre cal preveure una derrota. Trobar el suficient per una truita el primer dia, ja es tot un èxit per mi, així que abandono al cap de dues hores. El bosc és massa eixut encara.

Torno, trascollant Estenalles. El sol de quarts de dues escalfa el suficient per tenir la finestra tres dits avall, escoltar la Kate Rusby i disfrutar de les giragonses de la carretera ombrejada d´alzines fosques i roures que ja no verdejen tant com fa uns dies. Tornen els quinze graus de calma, les truites de bolets , els ritmes suaus de folkies del nord, i la pau d´ un cel potser massa blau.

Kate rusby & John McCuskar, "Music from the motion picture Heartlands" (2003)

14/10/09

Aprendre a contemplar


A voltes dels dos darrers posts, em trobo avui al suplement Cultura/s un article titulat “El valor de la contemplació”, amb el que Joan Nogué fa una breu reflexió sobre el tema. M´interessa quan diu que “ la contemplació com experiència geogràfica ha estat molt vinculada a la sacralització de l´espai, a paisatges amb un elevat valor simbòlic, però un pot sentir aquesta mateixa experiència en espais quotidians i anodins”.

Nogué cita també Proust : “ el veritable viatje no consisteix tant en descobrir nous llocs com en ser capaços de mirar d´una altre manera”. I en aquest sentit explica allò de que la contemplació és una experiència existencial diferent a la simple mirada, una interacció de l´observat amb l´observador en un procés intern i personal, on és difícil ponderar el pes d´aquells dos.

Parla també de la mirada educada , aquella que fa referència als paisatges que coneixem i lliguem a certs sentiments : una posta de sol a les Seychelles, el Matthenhorn nevat, els boscos de Maine a la tardor, Montserrat en la llunyania, el Sahara, París a la primavera...paisatges que venen amb guia d´instruccions, preparats ja per la seva contemplació, predisposats a certs estats d´ànim. En aquest sentit, Nogué parla de l´eclosió de paisatges sense discurs, sense imaginari col.lectiu, sense educar. Uns paisatges no condicionats ni dirigits, on la contemplació esdevé un autèntic aprenentatge. I torno als paisatges quotidians i anodins, que no tenen perquè ser els nostres, poden ser els de qualsevol ciutat, poble o món ben allunyat; poden ser també els d´aprop; poden ser objectes. I mai se sap perquè ens atrauen a nosaltres i només a nosaltres.

El tema principal del suplement versa sobre la figura del músic John Cage, del qual Nogué inclou una cita també : “The music never stops, we just stop listening” ( “la música mai s´atura, som nosaltres que parem d´escoltar”). Escoltar i contemplar, al meu entendre, no requereixen massa concentració : quan es vol escoltar, s´escolta; i quan es vol contemplar, es contempla. Un s´hi ha de trobar i adonar-se´n, vet-ho aqui. Perquè s´ha de creure que la música mai s´atura, i per tant, sempre és allí, a punt per descobrir-la.

I com que la música és un fil infinit, i com que he parlat de París a la primavera ( aposta ), i com que la veu d´aquesta dona té quelcom que me la fa escoltar vulgui o no vulgui. I finalment, com que hi ha un saxo primer, i una trompeta després, que sorgeixen del no res i em semblen d´una exquisitesa sublim ( tinc l´oïda massa educada amb aquest tema), deixo que la Sarah Vaughan m´acabi el post. Per si algú la vol escoltar...


inclosa al disc "30 aniversario del Festival de jazz de Vitoria-Gasteiz" (2006)

12/10/09

Panoràmica


Recentment he descobert un programa que permet unir fotos en format panoràmic. Casualment, aquest matí se m´ha presentat una bona ocasió per provar-lo, just quan era, si no m´erro, al pujol que hi ha tot sortint del revol de la Guineu. Bona vista, d´esquerra a dreta : Montserrat, amb el Castellsapera al davant, i tota la serra de l´Obac fins al Montcau, que és el més pelat de la dreta. Tota ella direcció ponent. Bona matinal del dia del Pilar.

11/10/09

Ben mirat

La llum de l´ocàs vetlla la cafetera, n´il.lumina les arestes platejades que li dónen aquest aire de tòtem, inmòvil a sobre la taula. Amaga dins seu el caliu que traspua la seva base llargament cremada, marcada a foc del color de l´elixir que s´hi fa sense queixa, amb sobrietat de bon artesà. És alhora elegant, d´una elegància primigènia i natural, com la dels còdols que el riu ha treballat durant anys i anys al seu cabal. És altiva, d´una altivesa d´orgull generacional. Alhora és senzilla de tracte, tant senzilla com el reflex de la llum de l´ocàs on hi ensopega la meva mirada perduda, sorpresa de veure-la avui tant formosa, com una joia acabada de polir.

És curiós com quan la llum que li dóna més tard, la del fluorecent blanc de la cuina, li retorna l´aire metàl.lic i fred del ferro colat, la negror de la seva base, els seus defectes que el contrallum esvaït amagava sota una capa de vida sobtada. És curiós la bellesa que m´ha destil.lat durant una estona una vella cafetera, sense res aparentment bell per oferir-me. Ben mirat, qualsevol objecte, qualsevol animal, qualsevol lloc, qualsevol persona...ben mirat, és ben curiós.

8/10/09

Una matinada més


"Quan es mostrà al matí, amb dits de rosa, l´Aurora" (Homer)

Mig endormiscat miro la lluna en una matinada d´aquesta setmana, pot ser que fos la del Dilluns. És un disc perfecte, blanc tot ell, amb quatre traces dolces asalmonades que la subratllen. Sembla que algú hagi fet un forat a un cel de paper i quedi la paret del darrera al descobert, esperant que algú altre la torni a pintar de blau.

Començar el dia així em fa pensar en coses bones, i penso, per exemple, que avui podria enganxar tots els semàfors en verd. És un petit joc que practico de tant en tant. Quan entro a la primera rotonda de la ciutat, ja veig el primer. Està en verd. No accelero, perquè això seria fer trampes. Mentre m´hi vaig apropant em passen cotxes a tota pastilla que si que en fan, de trampes. Just quan travesso la ratlla blanca veig el groc de reüll. I el segon, que és una cinquantena de metres més avall, és verd també. El torno a passar al moment que canvia de color. Llavors ve el pont de la via del tren. El tren passa ràpid, direcció Barcelona. Aquest pont és el pont dels “Porfin”, perquè sovint s´hi veuen llençols penjats on, escrit amb sprays hi posa la frase coneguda del Por fin se casan, i a sota, els noms dels afortunats i la data del feliç event. Però un cop passat el pont ja apareix el tercer semàfor, que, bingo!, és verd també. El passo somiant que avui és el meu dia. El problema és el quart i el cinquè, que no van coordinats. Depèn totalment del nivell de trànsit, que mica en mica i a mesura que es va baixant l´avinguda, és cada cop pitjor. El primer el passo, però ho faig massa tard, perquè el segon se´m posa groc quan sóc massa lluny i...després, vermell. Vaja, cagada pastoreta. Avui, tampoc és el meu dia.

La resta del trajecte torna a ser com sempre, i ja no em fixo massa en els semàfors. Busco el cd on hi tinc la cançó del Knopfler, però no me la poso encara. Al vespre, m´adono que algú s´ha menjat un trosset de lluna mentre m´espero rera un altre vermell.Pot ser que ja no sigui Dillluns. I veig una terraseta on quatre magrebins fan el darrer cafè del dia, i una noia en una cadira de rodes baixant per l´acera amb un nadó als braços, besant-li el caparronet. I un equatorià amb gorra de bèisbol apoiat a l´entrada del locutori, esperant algú o a ningú. I un gitano creuant un pas de zebra amb la seva filla, que fa explotar sonorament una bombolla de xiclet, mentre veig algun bassal a les vores del carrer: avui a la tarda ha plogut , ho copso en la fresca que m´entra per la finestra. El semàfor es posa verd, i el Knopfler canta allò de and something´s going to happen / to make your whole life better / your whole life better one day.

I mentrestant, avanço.


del disc "Sailing to Philadelphia" (2000)

"I va pondre´s el sol, i ombrejaven tots els camins" (Homer)

3/10/09

Cau una fulla

La cítara acompanya i acompanyarà fins al final, amb un so peculiar i monòton, d´una melodia fàcil de xiular, i que si es pensa fredament, sembla que no tingui que encaixar en l´àmplia avinguda del cementiri vienès. No és una melodia trista ni alegre; no és tampoc melangiosa, més aviat tira a lacònica, a quelcom que es pot eternitzar sense cap mena de sentiment visible, com ho seria una pedra sobre la superfície de la lluna, inamovible durant mil.lions d´anys.

Tanmateix, encaixa. El Holly Martins es mira el rellotge i musita : - Dos quarts de tres-, i puja al jeep militar on el Calloway l´espera. Potser recorda la mateixa hora en què la va conèixer, fa uns dies, al mateix lloc, a la mateixa tomba, al mateix enterrament de la mateixa persona.

El jeep arrenca, i les creus de fons cobren moviment mentre en Calloway murmura : - M´hauré d´afanyar si has d´agafar aquell avió- Al final sempre algú té que agafar un avió, i no tés ganes de fer-ho, perquè sempre hi ha una dona que ha de marxar o s´ha de quedar, com és el cas.

-Calloway, podràs fer alguna cosa per l´Anna?-
-Faré el que podré, si ella em deixa-

El jeep passa pel seu costat, que camina dreta amb la cara inalterable, mirant endavant. El Holly es gira i se la mira mentre la seva figura es va empetitint. El seu rostre és com el d´ella, inalterable, com la cítara que segueix sonant. Els arbres a banda i banda es deixen veure alts i esprimatxats, qüasi bé sense fulles. En Martins fa un gest al militar perquè pari.

-Espera. Deixa´m baixar-
-Bé, no tens molt de temps.-
-Un no pot marxar, sense més. Si us plau-
Aquest si us plau denota una certa súplica.

El jeep s´atura. En Holly agafa la seva maleta, i baixa.

-Sigues sensible, Martins.-
-Mai he sigut un home sensible, Calloway-
afirmació falsa però que s´adiu a l´aparent fredor del personatge. Els sentiments afloren continguts, subtils i acords a la realitat de la fi que transcórre a un cementiri, com el gest condescendent d´en Calloway, un gest del qui veu inútil la cosa i marxa flegmàtic cap a casa.


En Holly Martins s´apoia en un carro, esperant-la. El pla es manté sobre l´avinguda, ell a un costat i ella ara apropant-se com feia res s´allunyava, fruit de la decisió de l´amant frustrat. La seqüència trancórre sense més, només alguna fulla que cau, que no saps ben bé d´on cau, perquè els arbres són ja despullats ; potser és aquella darrera fulla que es resisteix fins al final, que veiem agafada a la branca amb aire de derrota inminent, esperant el darrer cop de vent.

Ella avança, les mans a les butxaques de la gavardina, mirant endavant. És, si voleu, la fulla que ja ha estat arrencada. Passa davant d´ell sense donar-li cap opció. I ell se la mira i no mira de fer res, tant sols es despedeix, mentre la figura femenina desapareix rera la càmera. Aquesta però aguanta, i en Holly treu una cigarreta i l´encén.En Holly Martins, la darrera fulla que cau. I la cítara segueix sonant, fins al final.

Cada any hi ha alguna fulla que em recorda aquest darrer minut de pel.lícula. Aquest any ja l´he vista. : va volar i es va aturar a la meva retina just quan passava davant del parabrises del cotxe, un dia a la tarda, en una avinguda no tant maca com aquella del cementiri vienès.



"The third man" (1949). Carol Reed (Dir.) Joseph Cotten (H.Martins),Alida Valli (Anna Schmidt), Orson Welles (Harry Miles), Trevor Howard ( Major Calloway). Basada en una novel.la de Graham Greene