" Tu ets el teu propi precursor, tu l´estranger que passes ran la porta del meu jardí " - Kahlil Gibran


25/2/12

Notes breus a la planta set ( II )


Els ulls opacs, negres, petits i enfonsats dins els plecs triangulars de les parpelles porten l´esmalt del qui és dur de pelar, alhora de una inexpressivitat seca i estoica, sense matisos ni profunditat, però vius com els ulls d´una cadernera o d´un conill. Parla com parlarien els ulls si ho poguessin fer, i la seva veu greu s´amplifica dins la màscara d´oxígen que li tapa boca i nas. Jeu de gairell, i quan parla, aixeca el dit de tant en tant, dictant sentències sense saber-ho. Com faria el Sr. Cayo, sense anar més lluny .

(…)

- Què ? Que diu el poble ? -
-Pues ná, jodido anda todavía. Pero hay que aguantarlo todo. Y no hay otra cosa .

(…)

En mi tierra tenemos un dicho, ¿ sabe usted ?, que no es muy fino que digamos, pero explica muy bien lo que le estoy diciendo : “ Cuando no puedas limpiarte el culo,es que la vida ya no vale pa ná “. Y es así, sin más.
(…)

A veces miro el telediario y escucho lo que dicen los que saben y pienso : “ menudas gilipolleces dicen”. Y se lo digo yo, que soy un analfabeto. Y no hay tío más gilipollas que yo.

(…)

“Estoy como si no existiera, me da igual estar aquí que allí ni nà...”

(…)

“Me fui a los veintiocho años. Que iba a hacer allí : cinco años sin llover, cinco años sin recoger y ná pa comer. Y me vine. Era el año sesenta y cinco.Y ha llovido ya...”

(...)
Hará quince que se murió mi mujer. La pobre estuvo mucho tiempo enferma, y eso, se lo digo yo, no se lo deseo a nadie en el mundo. Pa mi, cuando llegue mi sino, de una vez. Fíjese mi cuñado : comió, se fue arriba a ver el telediario, y allí se quedó hasta que le encontró mi hermana. Le tocó la lotería, vaya si le tocó.

(...)  

A las camas no me he acostumbrao en toa mi vida. A los ocho años ya dormía con el ganado.

(…)

Me se ha vuelto el color, si...hablar de la tierra es lo que tiene. Al cortijo en unos dias, a ver el níspero como anda. Y nada, eso, eso, fins demà. Y que sea lo que Dios quiera.

(…)

L´home es diu Antonio. I no em vaig poder despedir d´ell. A la planta set hi va haver una alta.

2 comentaris:

PS ha dit...

La clarividència no té perquè estar renyida amb l´analfabetisme, el més trist de tot és la soledat.

Si encara es diu Antonio és que l´alta va poder sortir caminant de la planta.Tant de bo la primavera li concedeixi tastar de nou les nespres.

Estranger ha dit...

Tant de bo sigui així.


Per sort no estava mai sol, tot i que tenia xerrera l´home.