" Tu ets el teu propi precursor, tu l´estranger que passes ran la porta del meu jardí " - Kahlil Gibran


5/1/24

...d'hivern ( I )

 

Cases sense sostre o , més ben dit, cases amb sostre natural, reflexes d’arbres protegint vides sense demanar res a canvi. Amb aquestes paraules recuperades del magí  una tarda de Nadal , continuo : així és la natura, fins i tot a l’hivern. Passeig de tarda amb suficient fred per sentir-me viu encara. M’aturo a escoltar el riu, a respirar l’aire, a fixar-me en les boirines dels fums de les xemeneies. Un carrer de poble, cases de pedra, un portal amb data antiga al damunt i el cancell de fusta, tancat. Truco al temps i li pregunto on para. Em mira sense dir-me res, com el pidolaire quan estén la seva mà demanant almoina.

 De sobte, un cavall solitari de crinera i peülles blanques, cos ferreny i rogenc, pasturant solitari en un prat de immensitat dubtosa – potser és el punt de vista de l’ull  desassossegat – , fondejant el Nord rere seu amb neu clapejada i cel gris. Recordo llavors els tres reis, però al girar el cap, ja no hi son. A l’estiu van desaparèixer sense deixar rastre. I encaro més arbres nus, alguns amb formes de gegants soferts, petrificats en algun moment de lluita del passat, per causes difícils de discernir : si la gelosia, l’amor o la ira del perdut en combat, convertida ara en oblit mentre camino per entremig d’ells com qui camina entre columnes de palaus destruïts. Decideixo fer de la necessitat, virtut.

El sol, esmorteït entre núvols tot el dia, decideix d’aparèixer just al final, mentre baixa lentament, oferint-me una recompensa vaga, una benedicció pagana als meus pensaments que les botes masteguen al seu pas pel camí. Un gos apareix a l’horitzó, corrent lliure per uns moments. Com deia Dylan, si els gossos corren lliures, llavors, perquè no ho fem nosaltres ? L’observo tot gaudint de la seva felicitat momentània, enmig d’una llum decidida a fer més bell el paisatge, abans d’apagar-se. Una veu de dona el crida. Ell no li fa cas.