" Tu ets el teu propi precursor, tu l´estranger que passes ran la porta del meu jardí " - Kahlil Gibran


26/3/16

A la Sèquia de Manresa




La sèquia, entre l´anomenat Roure Gros i el mas de les Coves, transita entre hàbils giragonses a cel obert, partint camps de verd curt i intens d´on destaca l´ermita de Santa magdalena de Bell-Lloc. Darrera seu, tancant el quadre, la blancor de la muntanya blanca i pelada – de tons assalmonats a mesura que t´hi acostes – assenyalant les mines de potassa de Sallent. La germana albina dels clàssics turons de pi, alzina i roure de les terres mitjanes; de les seves roques per on l´aigua discorre plàcidament, sense enrenou i alhora sentida des del caminet que la voreja. Un pas d´aigua on la vista s´hi pot perdre fàcilment en una mena d´hipnosi viàtica ; l´aigua hi davalla, s´hi mou sense fressa, sense fer soroll, a peu pla. L´aigua passa per aquí com el visitant inesperat i generós, el trobador – i mai millor dit – de la vida arrelada en l´aigua : el conreu, el poble, la gent. Un riuet per bastir-hi ponts diminuts, o aqüeductes amb arcs de mig punt, d´edat mitjana : segons els panells informatius, se´n van travessant varis, la majoria discrets, quasi bé ni te n´adones, si no és perquè deixes de veure l´aigua, que passa sota els peus.

El matí és assoleiat. L´ermita queda un xic allunyada, al mig del verd d´algun cereal creixent. Abandonada, em dóna l´esquena, perpendicular a la meva vista. La cosa té la seva lògica : si jo estic transitant de sud a nord, l´esglesiola ho fa d´est a oest, com manen els cànons : neixament a la porta de llevant i mort a la de ponent. Al mig, els murs avui tancats i abandonats ; sé de la frescor que hi deu regnar a dins, del sobtat silenci fred entre les seves pedres. El romànic és d´aquesta manera, semblant a l´ànima del qui transita – i aquí em ve al cap, assegut còmodament dalt d´una pedra perfecte a tal efecte, el sic transit gloria mundis conegut – en un dia sencer de festa al seu abast. L´excursió em menarà vora les mines – amb la descoberta de la via del tren mig abandonada – per després continuar vora la carretera per resseguir el trajecte- soterrat ben bé un parell de kilòmetres – de la sèquia fins arribar, entre polígons i horts al punt final de les mines de Vilafruns.


Més tard, de tornada, el dia s´haurà espatllat de manera definitiva, pel que fa al temps. Al pas del mateix lloc – el Bell-Lloc -, plovisqueja lleugerament. Cel gris i un cert cansament de cames. No hi ha gent passejant, ni amb bicicleta, com passa a molts llocs durant les primeres hores de la tarda. En canvi, a la mateixa alçada de l´ermita, per allí on passen uns cables, em topo amb un estol d´orenetes, poques, que han decidit d´aturar-se, no sé si de ben dir seria a descansar, perquè elles no descansen; elles, bàsicament, volen. I aquí, assegut altre cop davant la muntanya blanca, l´ermita i la sèquia, és el que fan. Es deixen veure bé, perquè entren i surten del canal com qui entra en una atracció turística, deixant-se anar sobre el seu reflex dins l´aigua ,sense arribar a tocar-la mai amb els seus lloms marrons, que m´ensenyen a velocitat moderada, agradant-se, mostrant-me girs, acrobàcies vàries, tirabuixons, ara a l´esquerra, ara a la dreta. Com trapezistes de circ, tornen al seu cable, a cercar l´equilibri d´un breu descans. I xisclen amb el seu so agut i penetrant, curt com les seves ales negres. Xiulen com lloques, amb conversa agitada. Assegut còmodament, m´imagino del que deuen parlar,després de mils de quilòmetres a mar i deserts oberts : esclar, parlen com ho fan els que han partit i han arribat al seu destí, o estan a punt de fer-ho. Parlen de com tot continua igual a com ho varen deixar ; o almenys això és el que sembla. Els canvis es van fent de mica en mica per morir de sobte, un cop s´assoleixen les fites. Llavors només en queda el record, fent via a través del que mai canvia. La vida és el suficient curta perquè així sigui. Veure les primeres orenetes de la temporada n´és un bon exemple. 



20/3/16

Punt cec


Plou al pati del darrera. Al del davant, no. A la nit estacional, un primer vol frustrat d´una cria de pit-roig, aterrant sobre la cadira blanca més antiga del pati. Saltirons cercant on passar la nit de pluja suau, aquella que assegura els brots tendres dels esqueixos dels geranis. Saltirons al mig de la nit, d´un ocell sense recer.

Els núvols, avui, fan del cel la catedral efímera que em porta al pensament altres catedrals, monuments, obres de l´home les quals, vistes en comparació, semblen esternuts dins una tempesta. I la gent sembla no adonar-se´n : corren, passegen, caminen sota la pluja o veneren el sol del migdia,asseguts en una terrassa. Però és cosa de moments, quan s´alça la vista entre dos carrers estrets o mires a través d´una finestra diminuta de ciutat, un terrat sense roba estesa.

Al vespre, com de casualitat, llegeixes uns versos d´un llibre que obres a deshora, mentre repasses distret la lleixa on descansen les paraules.

Inútilmente interrogas
desde tus párpados ciegos.
¿ Qué haces mirando a las nubes,
José Hierro ?

El nadó que portava als braços fa unes hores – curiosa ella, mirant també rera la finestra -, mica en mica aclucava la vista, deixant sense resposta la pregunta. El punt cec de la resposta seguirà alimentant els ulls, dels qui alcen la mirada.

17/3/16

" Shaving "






Travessant-me la cara,
netejant camins de neu,
-segueix plovent afora-
aquest petit estri
amb nom de dona
-eterna Gilette-
reescriu, raspada
rera raspada,
el pes del temps.

Volto la cara
enlloc dins la pluja,
-la vista perduda,
el rostre partit -
. . . 

I aquesta doble fulla
amb nom de dona,
goteja carícies;
s´acaba  ofegant-se 
amb la besada més
blanca i més freda :
la de la porcellana.

. . .

La pica és plena.
I tu, 
en algun lloc 
dins el mirall.
Fonen-te al pas
fosc però dolç,
de la tovallola.

Aquests miratges
de cors, 
omplint-se . . .
com  forats d´aigua.

13/3/16

Andante





Verds emparats per dos grocs lanceolats. El sol perfila l´ombra del merlet punxegut sobre la mateixa fulla d´aquesta atzavara que em remet – per la seva absència evident - als jardins de l´època en què les coses - quantes més per més anys que passen - eren diferents : des de les mànegues de broc estret,on el dit polze complia l´escarransida funció de difusor fins a la grava cobrint els espais lliures dels parterres delimitats per pedres fogueres; de quan els jardiners només eren a les novel.les de misteri, amb els majordoms i els canelobres; i les piscines, un cossi ple d´aigua sobre la terrassa. Entre d´altres coses, per no fer-me pesat a mi mateix al pensar en aquella època daurada on el sol mai no cremava . És a dir, a l´època dels coneguts paradisos perduts. Aquí encara hi són, perquè el lloc és mig abandonat, a certa alçada, en una certa llunyania com si la infància marqués aquí les seves distàncies respecte al món de l´adult deixat momentàniament enrere, a l´observar-les com una espècie que creia extingida. Em fixo en l´agulló, amb precaució. Immediatament el jardí es torna a tancar, dins les espirals  sinuoses dels plecs que el segueixen, que em retornen on sóc ara. Aquí, al vell mas de Can Torres.  

Pruners florits les acompanyen, un parell de minuts més enllà. Flors de pruners sobre l´herba, talment com si aquesta hagués florit. Cauen sense haver de passar pel marcit previ abans del primer vol, fet que les fa diferents, afortunades, d´ascendència virginal. De costat observa la figuera, endolcint l´era . L´alzina centenària, fina protectora al darrer redós, sempre amatent. I el roure ombreja branques nues dins un primer marge, de cara als turons,  tancant-se en vèrtex fonent la torrentera.

El camí circula a la vessant oest, davalla fins a la font. Poc abans però, el parany d´en Schubert, on m´aturo. Avui finalment l´he batejat. Avui he descobert Schubert, la cinquena simfonia, l´andante. El millor regal de la ignorància és saber descobrir-la cada dia.

S´escolten sempre al vespre, quan no queda ningú. De ben aviat, s´escolten. La torrentera, sense ser profunda, té bona acústica, pels turons alts que l´aïllen a banda i banda. El matollar és generós; el silenci, de gorja. Ara que l´hivern ha decidit fer d´hivern,- tement potser de ser descoberta la seva infidelitat deguda a uns anhels propis dels déus tot provant de transformar-se en aquella que ja va alçant el seu rostre - cap a l´hora del sol caigut, un pioner posa a prova els seus pulmons embadalint l´audiència. Sense resposta encara, però intuint-la com a bon animal que és, perdura el seu solo tot esperant l´entrada de l´orquestra, que ja afina l´instrumental per a una nova simfonia. 


8/3/16

( soul )


Té el rostre de faccions clares, ben definides. El cabell recollit l´enmarca en un quadrangular suavitzat a l´alçada dels pòmuls i la barbeta. Els ulls, sempre indispensables, són bonics, del color del cafè mòlt. A sota d´aquells, a les vores, la foscor d´unes ulleres contingudes, delimitades en la pell com si fossin els límits d´un dolor passat però encara viu, viu  però controlat, apaivagat pel que sembla una nova vida. El somriure el manté amagat, caut. Al voltant seu però, es té la sensació de que tot pot anar-se´n a n´orris en quan perdi la concentració lànguida amb què observa el petit perímetre que la rodeja ; en quan es deixi anar una mica en un deix de confiança natural envers el desconegut que li parla a ella i a la seva parella ; en aquella probabilitat ínfima de tornar-ho a perdre, en tan sols un moment en què abandoni aquesta vigilància latent, compromesa dins la negror de sota els ulls. Insomne. Hi ha, però, la fermesa, l´amabilitat, la tendresa amb què mira el què diu l´home, en qui sembla confiar. La confiança , es clar.

Al final s´allunya, després d´un breu somriure, i la seva figura marxa a passos curts, arrossegant una coixesa tot just i quasi bé imperceptible de veure.



2/3/16

Un bon dia


Obro la finestra, aixeco la persiana. Alço la vista al dia, a punt d´esmicolar les restes de la nit. Sobre la branca del pi, una puput. M´aturo, evitant de fer soroll. L´observo : resta immòbil, mou el cap, abaixa el pic llarg, d´estilet, dins les plomes. Torna a aixecar el cap, mira endavant, esperant alguna cosa. Sembla que encara no, decideix al cap d´una estona. Segueix el que sembla una toilette matutina. Espolsa les ales, aixeca un moment la cresta, la torna a abaixar, es gira per seguir amb el plomatge de l´esquena. L´escena dura uns minuts. Com que no tinc massa temps – jo, com l´ocell, segueixo un timing més rigorós que el seu -, continuo fent, obrint finestres amb la seguretat de que volarà aviat.

Però no. Segueix a la branca. Llavors s´escola un primer raig de sol, damunt d´ella. No m´hi havia fixat mai : aquella branca és la primera de l´arbre que rep la primera llum del matí, encara roja de capvespre. La puput resta ara ben quieta, l´ull minúscul fix en aquesta primera brollada de sol. És llavors quan la caço amb la càmera.

A la cuina el cafè surt i em giro. Al tornar la vista a la branca, ja no hi és. I em pregunto sinó serà aquesta puput l´encarregada avui de fer-me saber de la diferència que hi ha entre dos dies. I de si no hi haurà algun esperit benigne, amagat dins les seves plomes.