" Tu ets el teu propi precursor, tu l´estranger que passes ran la porta del meu jardí " - Kahlil Gibran


22/4/11

Vigilia


Orfe de maletes, es lleva el matí emboirat. Avui és festa, i vol ploure. El cafè,les bótes...un raig del que hauria de ser el sol traspassa el vidre, saluda i se´n va. Comença a ploure al començar a caminar. Les fulles joves, molt joves, del pollancre solitari es mouen sense fer soroll, til.lilen enfredorides. Un esquirol rossega, s´espanta, observa, xiscla i s´escapa : pit blanc, esquena roja, ulls de sorpresa. Al camí ral, el dubte es mulla, i canvia itineraris. A la bassa de La Coma , les aigües dibuixen cercles concèntrics, com els dels safareigos de les besàvies, encara que no hi ha aixopluc sinó és sota els arbres. Montserrat no hi és, la pluja és fina. Sota l´alzina més bonica el sòl és un refugi. Hi ha l´oblit dels ocells en la memòria, ells hi són a cada passa, riallers, joganers, voladissos.

Als camins improvisats els hi passa com a les casualitats, que no prenen direccions. Així la ment resta atenta als revols, al que es puja, al que es davalla, al dubte de si girar cua o de seguir, al cel blau de metall. Quan s´albira la direcció, es fa un càlcul de probabilitats, segons la decisió a prendre. Un cop presa, ja sembla tot més fàcil, i la ment es deixa endur per altres pensaments, concretament una paraula. La paraula, de la qual se´n sap el significat, no es recorda, com passa amb les paraules escoltades per primer cop. L´inutilitat de l´intent fa que aquest pensament s´allargui, i el cos camina, els ulls es desperten, i la ment vagareja fins arribar a un camí de carro, el més bonic dels camins, sigui aquest on sigui.

Apareixen les flors als marges, o almenys apareixen amb més diversitat, i amb elles, i la pluja, que va i bé, els records d´altres díes de festa, vora el mar, vora un riu, vora unes runes, o un pont molt alt...els records no pesen massa, com les gotes miraculosament sostingudes sobre una fulla semblant a la d´ un nenúfar, però molt més verda. La textura del verd d´aquesta planta atrapa la mirada, com la de l´orquídea silvestre, al seu costat. L´heu vist mai, groga i amb la finor roja pinzellada a l´esquena ? És l´orquidea de la terra, de la meva terra. I així és com la flor porta al poema llegit la nit anterior, i el poema la paraula, eixugant els dubtes del matí :

Estenies la roba al terrat
i el teu braç tan rodó regalava;
als teus peus s´eixamplava el regal,
cada perla als rajols s´estirava.

I també del teu coll al teu pit
la frescor en l´afany t´ajudava :
si et tocava una mica de sol,
t´hi delies i t´eixamoraves.

(Joan Salvat-Papasseit)

S´apleguen les coincidències, encara xopes. S´esten el llençol de la paraula. S´eixamora. Es plega un tros de vida, i com un mocador, embolcallat de l´olor de les farigoles florides, es guarda a la butxaca.

5 comentaris:

PS ha dit...

És ben certa aquesta sensació que descrius quan tens més d´un camí per escollir i una vegada has fet un bon tros te n´adones per les meravelles que vas trobant a les vores que era el camí correcte, o si més no, el més bell.

Eixamorar és una bona troballa en el camí de les casualitats. És d´aquelles paraules que em fan respecte, l´he llegida moltes vegades i potser l´he utilitzat una de sola escrivint. A més té una doble vessant en el significat, és contradictòria, vol dir assecar i mullar-se a la vegada ( això no ho sabia i ho vaig descobrir ahir).

Es veu que la pluja et va inspirar perquè t´ha sortit un post rodó, les imatges estan fetes per totes les poesies del text.

Macondo ha dit...

M'ha encantat el passeig pel camí ral! Desperta de l'encanteri i surt a passejar tantes vegades com calgui per deixar-nos paraules tan boniques.

Bona diada.

Pilar ha dit...

Gràcies per la manera en què acaricies el pensament amb les teves paraules.
Gràcies per compartir aquests camins vells, tant bells.
Bona Diada de Sant Jordi, Estranger.

neus ha dit...

T'he llegit al matí i no he sabut què dir i ara em trobo en la mateixa tessitura.
Podria enumerar casualitats. També podria dir-te com guardo com a tresors les vegades que m'he passejat pel bosc sota la pluja. Però no.

Et preguntaria què se sent siguent un privilegiat, suposo que més o menys el que sento jo.
I confessaré que sento enveja.

Un post meravellós.
I una paraula que no coneixia i que és ben bonica.

Estranger ha dit...

Assecar-se i mullar-se a la vegada. El Pompeu no ho explica, això. A mi, la paraula en si, em recorda alguna cosa càl.lida, com les gotes regalimant a la dona del poema.

-----------------------------------

Bona diada hagis tingut, Macondo.Miraré de fer-te cas, gràcies.

-----------------------------------

Igualment Pilar. Em deixes sense paraules. Gràcies.

-----------------------------------

Hola Elur. Que plogui està bé, però sense passar-se. Amb aquest temps el millor és el xiri-miri sense ser un diluvi, tipus país-basc o Escòcia. A mi m´hauria agradat amb alguna sortida de sol, així potser hauria sortit l´arc de Sant Martí, privilegiada.

Lo de l´enveja ja saps el que en penso.

Gràcies , altre cop !