" Tu ets el teu propi precursor, tu l´estranger que passes ran la porta del meu jardí " - Kahlil Gibran


12/12/15

A les tines d´en Tosques


M´imagino el Tosques, veient les seves tines, un conjunt modest emboscat en un territori ja abandonat de vinyes. Devia ser un propietari modest, un home de família, sens dubte, endreçat i ben organitzat. Humil i treballador. Al segle XVIII, els turons per on camino eren tots plens de feixes, amb les quals topes dins del bosc encara. Fent cercles, s´enlairaven formant terrasses on creixia la vinya. A la verema, es baixaven el raïm fins les tines, es trepitjava i es deixava reposar el most, fermentant-se. A la part de sota, dins les barraques, a la base de la tina hi havia una pedra amb un petit broc – dita boixa, perquè es tapava sovint amb fusta d´aquest arbre – per on sortia el vi un cop fermentat. I d´allí a la bóta i després al mas perquè el traginer, un cop feta la venda, fes la seva feina amb la corrua de matxos. Puc imaginar-me el seguit d´escenes dins aquest paratge ara silenciós, abans ple de vida, d´aquesta terra d´aires grisencs del Bages, vora Manresa, nus fluvial del Llobregat i el Cardener i ciutat històrica com poques l´hagin tingut, malgrat...ara. Ara, escrivia algú, només hi ha masos abandonats i boscos sense explotar, ni camps per llaurar. L´abandonament protegit dins el Parc Natural, contradicció atesa a la manca de recursos oficials. Els incendis són la darrera petja en molts indrets i la natura, malgrat tot, es defensa i torna a néixer, com ho fa als sostres de pedra perfectament estables, rudes i forts, de les tines del Tosques. 
 
Al silenci fred de la fondalada, escassa de sol, la rosada brunyeix el paisatge de tons austers, humits, com d´edat mitjana. Dels forats negres de les portes de les barraques encara hi podria sortir algú amb faixa negre i espardenyes blanques, per oferir al visitant un tast de vi negre, que imagina dolç com el que havia begut a taula, no feia tants d´anys, del sortit de les vinyes del seu poble, quan encara hi havia vinyes sense denominació d´origen.

A saber on deu romandre la tomba d´en Tosques.


6 comentaris:

PS ha dit...


He llegit que es construïen aquestes tines al costat de les vinyes per causes pràctiques, en comptes d'haver de baixar les semals fins als masos. Amb la filoxera tot se'n va anar en orris: vinyes, tines i vi a dojo.
Segur que encara ara, als marges i pel bosc, hi deu haver vestigis dels ceps que no han mort del tot i ara només són vinya borda.

Es poden fer fotos a dins de les tines?Deuen ser espectaculars.

Estranger ha dit...


Als marges només hi ha restes de feixes, almenys jo no n´he vist mai. A l´època, al Bages es feia el 60% del vi de Catalunya.

Per dins les tines són buides, no són construccions molt altes. A moltes d´elles hi ha com un recobriment de ceràmica més modern de quan es van construir. però no hi ha gaire cosa més, les restes en algunes d´elles de la pedra de base d´antigues premses, si en tenien . El que si és curiós i bonic són els sostres de forma circular, empedrats.

Anònim ha dit...

Quina por el vi d’en Tosques sense passar cap control de sanitat!

Estranger ha dit...


Tranquil Pons, abans de que el provessis ja ho faria jo primer, si això fos possible.

Salut, Pons.

neus ha dit...

Ai si les pedres poguessin parlar, si ens n'explicarien de coses!

Estranger ha dit...


No creguis, a vegades diuen coses, també.