" Tu ets el teu propi precursor, tu l´estranger que passes ran la porta del meu jardí " - Kahlil Gibran


23/7/17

In memoriam


El monument als caiguts fou, finalment, demolit. Es tractava d´un monòlit de pedra calcària blanca del país, alt i estret – un apropament als déus de la victòria cap als seus caiguts, segons paraules de l´escultor el qual, tot sigui dit de passada, d´oblidat com estava, no li havia estat difícil de ser escollit per fer el nou amb idèntics arguments – flanquejat per dues figures d´àngel amb el cap cot, les ales plegades tocant-ne la base dels peus i les dues mans repenjades damunt l´espasa redemptora ; els anys l´havien ennegrit i a la base, les lletres esculpides eren quasi bé il.legibles. La revolució n´havia estat la causa tot i que tothom les recordava prou bé, perquè de fet, no havia passat tant de temps després de la darrera.

A cada poble i ciutat, la història amb els seus monuments havia estat semblant i les paraules, igualment esborrades en nom de la llibertat, la qual així ho exigia cada cert temps. Era, segons els filòsofs de l´època, una qüestió d´higiene : a nous caiguts, nous monuments. L´escultor, aquest cop, va idear un monòlit de forma piramidal i progressiva -un terme adient als nous temps sorgits de les cendres dels antics temps - d´alçada descomunal i coronat per una senyora amb aires de deessa, de pits prominents i cabells onejant al vent, el braç alçat al cel sota una mirada anhelant de justícia.

I vet aquí que com passa des dels temps dels romans, l´únic que sobrevivia de tot plegat era l´ample pedestal sobre el qual s´erigia un monument rera l´altre. I la part final de la feina sempre era la mateixa. Les paraules que havien de ser esculpides de nou a la base van ser escrites per un dels més il.lustres revolucionaris. La frase fou tramesa oficialment al cisellador, el qual era un home ja gran que havia viscut, com home lligat a un arbre, llibertats de tots colors i mides. Tenia bona memòria, així que no va tenir massa feina a repassar, una per una, les mateixes lletres que ja havien estat escrites uns anys abans, sobre la mateixa pedra.