" Tu ets el teu propi precursor, tu l´estranger que passes ran la porta del meu jardí " - Kahlil Gibran


27/2/10

Cinc mil i un dilema


Abans d´ahir em vaig fer canviar les escombretes del cotxe. Les velles ja feien el soroll clàssic de plàstic ressec sobre vidre de quan comença a ploure, estovant-se amb celeritat si la pluja és més forta i creant arcs d´aigua difosos que brollen de les puntes obertes ja gastades. Aquest fet provoca jocs interessants per a la vista però d´un cert perill alhora de conduir, sobretot ( i com quasi bé passa sempre ) si els arcs mencionats queden just a l´alçada dels ulls, quan llavors s´enten que si segueix plovent amb certa habitud no hi haurà més remei que canviar-les per unes de noves.

En general, tendeixo a allargar la vida d´aquesta mena d´estris ( estris , per altre part, mancats de qualsevol element nostàlgic o perdurable aparent, però que acabo apreciant d´una manera ridícula) més del que seria escaient, com qui triga a anar tallar-se el cabell durant una temporada més llarga del que és normal, sense causes aparents. Potser cal buscar-les a mig camí entre la mandra i una voluntat amagada de perdurar un estat inevitablement finidor, una mena de resistència pacífica al pas del temps. Així sembla funcionar la cosa amb aquest tipus de coses, fins que canvies. Llavors, sorprenentment, et trobes bé amb el cabell curt altre cop, potser perquè has decidit fer més cas als afalacs de la mestressa que t´acaba de prendre el pèl que del propi cabell escampat miserabement pel terra de la perruqueria.

Amb les escombretes passa quelcom semblant.Un cert orgull absurd, barrejat amb un cert plaer bessó al pas d´un netejavidres per sobre un ensabonat de vidre m´envaeix amb el funcionament d´aquelles, i me n´adono al moment propi de la primera escombrada d´aigua ( clara i transparent de pluja provinent del nord, la millor de totes per gaudir de l´espectacle ), aquest moment inesperat on d´una passada el vidre resta eixut en un tres i no res pel ball de la nova parella perfectament sincronitzada a tal efecte. És una meravella de sincronia, silenciosa i fulminant alhora.

Aquest moment però, té que arribar. Mentrestant, les escombretes noves són noves perquè hi veig un petit adhesiu a ambdues en el ferro que les aguanta, i això suposa una novetat digne de menció als meus desplaçaments de diari. Romanen baixes, agafades al vidre. Tot d´una comença a ploure, a mig trajecte, i les gotes apareixen del no res. Les d´avui són més aviat d´un terme mig, d´aquell tipus de gotes que al posar-se sobre el vidre mig ovalat del parabrises s´aguanten amb igual inclinació, volubles però fermes, entremig de punts d´aigua que no assoleixen un estatus pròpiament dit de gota. Un estatus, per altre part, format pel caprici d´un núvol que va omplint el parabrises i la resta del cotxe amb un repiqueteig sèc d´impactes breus i continus durant tres o quatre minuts, els suficients per mostrar-me un petit univers col.locat expressament per posar-me davant un dilema : Netejo el vidre ? O no el netejo, i espero els primers regalims que desfacin aquest inesperat quadre de sol.lidesa tant i tant líquida , reflex pur i solitari d´un cel d´estiu al Pirineu?

Busco ajuda. Miro al voltant. Tothom fa una escombrada : els vidres nèts de quatre gotes emprenyadores. Llavors sóc conscient de les escombretes noves. Amb les velles, com a moviment propi ja vell, probablement ni hi hauria pensat, i el soroll lent i raspós , anodí i insensible, bandejaria l´aigua com sempre ho havia fet, ni més ni menys. Amb les noves, és una altre cosa. El sol fet de pensar en el moviment perfecte d´eixutesa inmediata, em crea el dilema pel fet que l´espera del moment adequat ha provocat l´aparició de la bellesa de quatre gotes caigudes. D´aquest moviment que imagino mentre abaixo inconscientment el dit anular de la mà que subjecta el volant, de la patxoca d´aquesta estrena, del petit plaer de la novetat. I miro l´ univers ixent del meu parabrises, aturat davant un semàfor en vermell , i penso en que només són quatre gotes.

Quatre gotes ? Arrenco altre cop, i mentre vaig conduint, miro de fer un ràpid càlcul del nombre de gotes que poden haver-hi al parabrises. A veure, si el parabrises fa un metre d´amplada...no, un metre no, millor metre i mig, per més o menys...posem...mig metre d´alçada...això fa ( cinc per cinc vint-i-cinc, ens en portem dues...cinc per una cinc més dues set, passem la coma ) zero setanta-cinc metres quadrats. Que són set-mil cincents centímetres quadrats. Miro el parabrises i acoto un centímetre per un centímetre. Pot haver-hi una mitja de quan ? Una gota ? Dues terceres parts de gota, si comparem volums ? Això farien, pel cap baix, unes cinc mil gotes.

Cinc mil gotes al parabrises del meu cotxe !. La xifra em deixa una mica perplex, com quan et diuen que un ocell pot volar cinc- mil quilòmetres d´una tacada buscant l´escalfor d´un estiu llunyà. I no vol ploure. I s´estan així, com mirant-me. Tot plegat em fa somriure, i penso en lo sonat que dec semblar si ho explico a algú, tot això. I torno a engegar la ràdio, mentre arribo al meu destí.

Per la tarda tornarà a ploure, i els regalims finalment ja hi seran, en la foscor del dia caigut , delatant un canvi inevitable, com el dels cabells caiguts. Però durarà poc, perquè un moviment perfectament sincronitzat n´el.liminarà totes les restes... silenciós i fulminant alhora.

12 comentaris:

PS ha dit...

Qui ho diria que d´una cosa tan "insignificant" com un canvi d´escombretes donaria per un post tan... no sé com dir-ho, especial?

M´ha fet fensar en l´intent inútil de voler comptar les estrelles que hi ha en l´espai imaginari que em traço a vegades mirant la nit.És d´una inutilitat supina,en sóc conscient, però el moment aquell en què el pensament vola i aprofundeix és deliciós, no hi ha lògica ni pràctica que el pugui eclipsar.
Al final, del que es tracta és d´anar col·leccionant felicitats petites, i comptant gotes o veient com ballen els neteja parabrises segur que ja en tens una més al sac.
Bon cap de setmana.

Macondo ha dit...

Bon dia estranger, ho veus com les mates són divertides, i donen per molt.Ja t'ho deia jo en algun altre comentari respecte a la lògica. No és el cotxe ni el futbol allò que et porta a escriure sinó la teva imaginació que vola i vola cap a mons reals i irreals. La vida és plena de dilemes, i hem de saber-hi conviure, i a voltes resoldre'ls.
Miro per la finestra i està ennuvolat, no sé si acabarà plovent. Quan pugi al cotxe segur que em fixaré en les escombretes i recordaré el teu escrit.
Bon dia, ah! ja t'ho havia dit.

Estranger ha dit...

El que m´agrada és com una cosa et porta a una altre, i aquesta a una altre, i com així vas trenant una petita història. És sorprenent la de coses amagades que hi ha escampades per aqui fora.

Bon cap de setmana igualment. I surt a fora una estona, encara que faci fred. No hi ha res com una ració de natura viva per apreciar un bon caliu al tornar a entrar a casa.

Estranger ha dit...

El càlcul mental s´ha d´anar practicant per no perde agilitat amb tanta maquineta com tenim avui en dia, Macondo. I cada cop que ho faig, noto aquesta pèrdua.De fet, per arribar a les cinc mil gotes vaig haver de començar un parell de vegades.L´apartat dilemes donaria per més d´un post. Com ho deia aquell ? Ser o no ser...

Bon cap de setmana.

PS ha dit...

Gràcies pel consell però precisament per haver abusat de ració la natura viva s´ho ha cobrat amb mi amb una faringitis lacerant. Per tant, per avui herbetes, mel , llimona i un dilema... demà surto o no surto?

Estranger ha dit...

Deia Bernat Metge : " quantes esteles ha en lo cel ? ". Només per dir-ho així ja no val la pena comptar-les. Tant sols veure en lo cel les esteles.

PS ha dit...

"Comptar" no és més que una metàfora, com el mateix nom de "Mirall Trencat", com ho és "Lo somni", de Bernat Metge i com ho són les gotes d´aigua i les esteles que hi ha en lo cel.
Com ho són moltes vegades les paraules que escrivim.

D´altra banda, tornant al llibre de la Rodoreda,només per tot el que evoca el pròleg, val la pena llegir-lo. A cada paràgraf hi ha una bona collita d´idees.Avui em quedo amb aquest:

"Hi ha el mirar de cada dia que ens fa estrangers a nosaltres mateixos. Darrere del mirall hi ha el somni; tots voldríem atènyer el somni, que és la nostra més profunda realitat, sense trencar el mirall"

I tornant a la realitat segueixo pensant que és increïble el camí que poden fer unes escombretes, de la lluna del cotxe fins als estels.

Estranger ha dit...

Rellegint el pròleg altre cop - és realment un dels millors pròlegs que he llegit mai - topo amb un petit conte sobre un àngel. Hi diu tres paraules per definir-lo : "nimbat de celístia". Per uns altres viaranys, descobreixo una altre paraula : airecel, així, tota junta.De fet hi diu "un oreig fresc, que de l´airecel arremia." I "les esteles que ha en lo cel".

Finalment :"Tots voldríem atènyer un somni, que és el de la nostra profunda realitat, sense trencar el mirall", que tant bé assenyales.

Saps? Amb totes aquestes descobertes es pot bastir un somni sense trencar miralls. Però té que ser un somni bastt en el airecel, arremit per un oreig fresc, nimbat de celístia i prop de les esteles vistes dins cinc mil gotes d´un parabrises.

Llavors no hi ha dilemes que valguin, perquè l´estranger que hi trobem cada dia rera el mirall, doncs això...desapareix.

PS ha dit...

Saps? Ara t´escriuria una carta llarga, com les que s´escrivien la Rodoreda i el seu editor, Joan Sales ( no per la qualitat, si no per seguir el fil epistolar).I et diria que ahir abans d´anar a dormir vaig rellegir-me per enèsima vegada el pròleg, i sí, és magnífic.
Amb la lectura em vaig retrobar a les mans un llibre que tinc des dels divuit anys, està fet caldo pobret, les fulles pengen, hi ha notes dictades pel professor i altres de collita pròpia per tot arreu,dibuixos,traduccions al català de les frases en anglès que encapçalen alguns capítols... Vaja que sembla que hagués anat a la guerra del Vietnam...
Enmig de tot aquest garbuig em vaig trobar una nota escrita a llàpis d´una frase que curiosament està extreta del pròleg del llibre que estic llegint ara, Incerta Glòria , de Joan Sales ( que si no has llegit , et recomano. Te un pròleg memorable també).
No sé com hi va anar a parar aquesta frase allà, misteris de la vida, però m´ha fet gràcia i m´ha recordat el que em deies, la facilitat que tenim a vegades d´encadenar idees i trenar històries, que segurament no tenen importància per la resta de la gent, però que en el moment en que et cauen a les mans, són pedres precioses.

I saps? Al meu llibre vell atrotinat i rebregat hi afegiré els dos darrers paràgrafs del teu darrer comentari.Qui l´hereti, si s´entreté a fullejar-lo i el conserva, tindrà una peça més del mirall.

No sé si això ha acabat essent una carta o un poti-poti de paraules, però l´hauria d´anar acabant...;)

A reveure,

A.

Estranger ha dit...

A aquesta carta li trobo a faltar una mica de perfum al paper, tot i que es perceb només llegint-la.

Estic llegint (finalment ) "Mirall Trencat". Per això tantes referències al seu pròleg.

El de "Incerta Glòria" ja no el recordo tant bé, farà un any o dos que el vaig llegir, i parlar d´aquest llibre ( una novel.la històrica a l´alçada de "Guerra I Pau" o "Vida i Destí" ) donaria per una carta molt més llarga encara.

Del pròleg del Mirall... també comença amb una explicació de la importància dels detalls en moments donats, i de les veus del carrer, de com crea els personatges...la ficció és un poti-poti de múltiples realitats. És un joc força divertit i entretingut, un cop t´hi vas acostumant, aquest de construir imaginaris.

Bé, doncs això.

Fins la propera,

neus ha dit...

m'agrada encantar-me amb el netejador aquest, és hipnotitzador. També és la sort de no conduïr, quan conduïa i plovia no m'agradava gaire.
Tot i això sempre ha sigut una contradicció, també m'agrada veure les gotes damunt el vidre, com regalimen i fan camins per anar-se trobant.

Diumenge em tallaran els cabells. Fa... ostres, no recordo l'última vegada que van veure unes tisores d'aprop, em sembla que era després de l'estiu. Mai els havia dut tan llargs. Però de moment no me'ls tallaré curts, encara no...

I avui sembla que també vol ploure... es faran múrgules!
Pel març, la múrgula sota l'arç.

Estranger ha dit...

No ens podem queixar de la pluja amb el que portem d´any. I ara és quan n´hauria de venir més !. Conduir amb pluja és agradable, si és de dia i fa un xiri-miri igualment d´agradós. I també enacabat , però ben encabat de ploure, sobretot a Pirineu. Aquesta passada tardor ho vaig poder viure, i va ser tot un plaer.

pel que fa als cabells...ja està bé, que tel´s deixis una mica llargs. Amb mi no tarden gaire a prendre´m els pèls, els tincs primets i cada cop més escassos ( a la coroneta la cosa es comença a notar visiblement ). Però vaja, mentre sigui de mica en mica...

Bon cap de setmana.