" Tu ets el teu propi precursor, tu l´estranger que passes ran la porta del meu jardí " - Kahlil Gibran


7/4/12

Bassals


La pluja fa néixer un bassal. Metàfora del mirall, va més enllà de l´opacitat d´aquest, de la còpia narcicista del que l´enfronta, sovint humana. El bassal neix a punt per morir-se, com un d´aquests insectes que sense saber-ho, un documental t´informa de que viu tan sols unes hores. El bassal neix humil, aprofita les depressions del terreny per mostrar un tros de cel, el vol d´un ocell o el pas d´una fulla solitària en una travessa mancada de temporalitat, com un d´aquells quadres tènues de llums i colors clars, on hi surt una barca lliscant per un llac amb una dama vestida de blanc sota un parasols igualment blanc, i on tot sembla, com així és, que mai més es tingui que moure. I tanmateix, és tant diferent a cada moment, que tant sols una fotografia pot inmortalitzar el seu pas ràpid per aquest món provisional d´aigua, terra humida i brots sorgint arreu. El bassal té vida, madura amb els núvols ràpids lliscant per sobre d´ell, encerclant el sol dins les seves aigües un segon, segons com el miris.És la calma d´un viatge viscut en un fotograma, el decorat que es repeteix on el protagonista resta quiet davant seu, i perd tot protagonisme. Un bassal ho és tot menys buit.

Hi ha una fotografia d´en Català Roca d´un bassal a Nova York. A simple vista no té res a veure amb els bassals que m´acostumo a mirar, intrigat pel què amaguen, però en el seu petit fons on sembla que ningú s´hi pogui ofegar, hi ha molt més naufragis que al més gran dels oceans. I el que resta d´ells es mostra en la seva impertorbable superfície.


2 comentaris:

PS ha dit...

Fotogrames, paraula clau.
T´envejo la capacitat que tens de veure tantes coses on la immensa majoria de la gent no hi veuria res de res.
I a sobre ho saps escriure.


( on he de demostrar que no sóc un robot he hagut d´escriure el meu nom!, coses rares que passen...)

Estranger ha dit...

Ara que ho dius, hi veig també un peix tropical, només que li falta la cua.

A vegades aquests robots que ens controlen si ho som o no, a vegades, resulta que tenen ganes de no ser-ho i busquen noms i a vegades, només a vegades, fan combinacions alàtories i els hi surt alguna de ben maca. I encara que no saben - perquè són robots, al cap i a la fi - res de noms, busquen el que ells anomenen la "human verification" en els dits que la teclegen. Com que habitualment a la primera comprovació sempre es falla - a mi em passa sempre -, quan qui tecleja ho fa bé, llavors saben de la humanitat - gran - d´aquell nom que s´han inventat aleàtoriament. i l´afegeixen en una llista que guarden zelosament als seus arxius que ningú sap on paren...

Podria ser una idea per un conte de ciència ficció, ja veus. El títol seria, es clar, " Human verification : génesis ". I és que el teu nom comença per la A, que és la primera de totes.

( no estic enmonat, no et preocupis, però m´ha sortit així, el comentari ).

Bona setmana.