" Tu ets el teu propi precursor, tu l´estranger que passes ran la porta del meu jardí " - Kahlil Gibran


22/10/11

Sortint de la fortalesa


Com si fos el tinent Drogo retornant a la seva ciutat nadiua, de passeig pel vell barri rejovenit d´amable urbanitat, observa la vida instal.lada als carrers de la seva infantesa, com ho fa sempre que s´hi passeja. Es fixa en el nou restaurant obert allí on hi havia un bar de copes, en un home de la seva edat amb aire de neohippie arreglat - amb el seu gorret d´alpinista de ciutat i les seves ulleres de vidres rectangulars sobre un jersei de coll alt clar que li amaga la barbeta, passant amb aire de falsa distracció al mirar els seus ulls astuts i inquisitius -, en el corriol de vells establerts als bancs del si no fos, com si tot d´una haguessin decidit de fer-se vells ; en cares de pares i mares de nova fornada, passejant nens sorpresos – o no – pels brogits del riu humà a la Plaça del centre; en bosses de cases internacionals penjant dels braços, aparadors, roba, sabates, telèfons mòvils amb forma de cinta de caset de color verd, mantes blanques i ulleres de sol, pel.lícules, bisuteria sobre les aceres...cares grises i esprimatxades, castanyeres...

La ciutat, el barri, canvia a batzegades tènues i perceptibles, mentre hi segueix anant, i la successió de canvis la va fent més distant, com el pas dels anys. Però encara hi ha àncores de velles èpoques, refugis : avui ha estat l´olor de les flors al travessar les tres parades mal comptades de la Rambla . I rera la reliquia d´una xemeneia molt alta dins una zona verda, la visió del caos d´uns quants terrats desnivellats plagat d´antenes, xemeneies de barrets metàl.lics, de parasols d´uralita, de blancor ,de totxana, de temporalitat i també de illa perduda : hi havia una època en la qual els gats travessaven la ciutat per les seves cornises destapades de llençols estesos i testos florits de geranis, dins nits quietes, d´estrelles comptades al vaivé d´un columpi que mai s´aturava.


3 comentaris:

Macondo ha dit...

Avui, tinent, la passejada transmet un aire melancòlic, de tardor. O potser només ho és la meva mirada al text.
Bona nit.

neus ha dit...

Com m'agrada la veu d'en Mike Scott i el so dels Waterboys. Una bonica melodia per un post bonic.

Són curiosos els records i sobretot la manera com tornen. Avui a casa n'hem desenterrat uns quants mirant diapositives. Que diferent que està tot, les muntanyes, el poble, el riu... i sobretot nosaltres.

I hi ha coses que sempre són i seran igual.

Estranger ha dit...

Crec que em miro les coses massa sovint amb aquest aire. Ara, potser encara més.

Bona nit.

-------------------------------------

Hi ha moltes coses que seguiran igual, inclús - o malgrat tot - dins nosaltres mateixos.

Els Waterboys...avui he anat a caminar i als cinc minuts pam, s´ha posat a ploure. Una bona ruixadeta per quedar com un ànec. I un arc de Sant Martí de rebot, durant cinc minuts malcomptats. Què més vull ? Hi ha coses que no canvien, inclús - o malgrat tot - dins nosaltres mateixos. El que et deia.



-----------------------------------