" Tu ets el teu propi precursor, tu l´estranger que passes ran la porta del meu jardí " - Kahlil Gibran


3/10/11

Partitures


En Mac McClure parla de partitures. Americà de naixament, català d´adopció, el seu accent és lleuger, molt lleuger, d´una tonalitat baixa, qüasi bé un murmuri a vegades, amb pauses llargues, com si el cap se li anés cap algun altre lloc. Un bon to de veu per un Diumenge al vespre, en aquelles hores de la setmana en què un pot llegir amb tranquil.litat i escoltar a la ràdio una mica de música clàssica.

En Mac es pianista. Es dedica a recuperar obres perdudes de músics catalans, obres generalment oblidades - algunes d´elles mai han estat interpretades en públic, la majoria no han estat mai enregistrades-, obres escrites sobre partitures de fa més de cent anys : Montsalvatge, Comellas, Mompou, Cassadó... En Mac llegueix partitures. Ressalta la importància de saber llegir una partitura en els músics abans de interpretar-la. Actualment els intèrprets solen escoltar la música primer abans de llegir la partitura, perquè tenen un accés ràpid a través de les noves tecnologies. D´aquesta manera tenen un primera idea del que tenen que tocar i això els hi facilita molt més la feina, però es clar, els hi fa perdre capacitat per saber interpretar el propi sentiment de l´obra, o almenys, el que ells podrien percebre llegint només la partitura original.

L´entrevista continua, però jo em paro a imaginar-me com es pot sentir un músic descobrint una melodia dins una partitura perduda, només “llegint-la”. La música deu sorgir dins el seu cap molt a poc a poc al principi ; les notes es deuen anar entrellaçant com si a través d´un conjur s´anessin recuperant els diferents membres d´un cos ja sepultat en la pols . Com una fulla de paper estripada, els papers llençats al vent i després, molt temps després- és a dir, avui en dia -, per un estrany prodigi, els trossos esmicolats tornen per ajuntar-se sobre una finestra que mira a la Barcelona o al París de principis de segle vint. La melodia retorna, amb tots els seus paratges identificables d´una època, potser d´un determinat moment passat font d´inspiració de l´obra, d´un sentiment amagat dins les corxeres.

La música té un poder evocador innegable, molt més, en ocasions, que la pròpia paraula. La música, només ella, sense lletra. És sabut que la lletra, com la veu, és una ajuda per al músic alhora d´expressar sentiments, i és per això que de sempre ha predominat popularment sobre la peça estrictament musical. La música per si sola, per tant, sembla que requereixi més esforç. Però en realitat no és així : la peça musical, com el fet de llegir una partitura, té moltes interpretacions, i cadascuna depen del moment i el lloc, del temps i de com se l´escolta. És lliure.

En Mac, un americà que té un segell discogràfic anomenat Klassic.cat amb quatre enregistraments fets i cinc a punt d´editar-se. Pianista a la recerca del nostre passat, arqueòleg a la seva manera, mag a la meva manera de veure la seva feina. És d´aquests oficis que m´agradaria haver fet, sense saber-ne res fins el dia d´ahir. Però es clar, cadascú té la seva pròpia partitura, amb les seves notes, els seus arranjaments, la seva melodia...escoltant alguna d´aquestes peces recuperades, em preguntava si algú, d´aqui cent anys, es dedicarà a buscar blogs perduts per internet d´autors desconeguts, partitures de vides escrites directament al vent de l´univers cibernaútic. Potser llavors papers estripats retornaran per ajuntar-se, potser recuperarà algun bloc perdut, o el.liminat, o acabat un dia d´un mes i d´un any concret, sense saber perquè.

El més probable però, és que un dia la mateixa tecnologia tanqui les portes d´aquest món tal i com el veiem ara, com el senyor windows va tancar un bon dia l´antic sistema. Llavors les partitures s´hauran de buscar en vells ordinadors arrelats a vells sistemes – windows ?- Es preguntaran - I què és això ? -


Frederic Mompou veié un ocell dins una gàbia , cantant en solitud, un dia que visitava un amic seu, per aquella època que ningú recorda. Va escriure unes notes dins un pentagrama, dins una partitura. Després, molt temps després – fa poc – algú la va descobrir. Tres minuts de melangia per cent anys d´història.

12 comentaris:

Pilar ha dit...

La progresió geomètrica del temps, enspermet la meravella de la multiplicació dels 3 minuts de melangia.

PS ha dit...

Un bàlsam aquest post, lletra i partitura.

neus ha dit...

El tercer i quart paràgraf són una meravella... igual que l'ocell trist.

Discrepo, tot i que no sé si és la paraula adient, en una cosa. La veu també és música, la lletra és una excusa. A mi m'agrada escoltar cançons cantades de les quals no entenc absolutament res només pel so, pel to, per la cadència d'una veu.

Això dels blocs fa una mica de por...

Estranger ha dit...

Ben definit, Pilar, tens molta raó.

-------------------------------------

Em dono doncs, per satisfet.

-------------------------------------

Bé, la veu no deixa de ser un instrument Elur. I si, tens raó quan es tracta de no entendre la lletra. El que dic - i no és meu - és que, per exemple, si vols transmetre amor en una cançó i dius I love you, resulta més fàcil que transmetre-ho en quatre acords sense dir-ho. Però vaja, tú ja m´entens, em penso. Els blocs fan una mica de por ? No, cec que la gran majoria no, si saps el que vols fer.

neus ha dit...

Avui he patit una suposada cançó d'amor en català, de la qual n'he entès tota la lletra i m'ha transmès més aviat angúnia en lloc d'amor :)
Però sí, ja sé què vols dir.

Això dels blocs ho deia per quan trobin, si les troben, les restes dels nostres...

Estranger ha dit...

Doncs a mi em faria gràcia veure que en pensarien al llegir tot això. Mira, els hi enviarem un missatge des del passat :

Salutacions des del planeta blogguer 2011, habitants del futur. Per cert, que ens enteneu ? I el Barça ? Campió d´Europa ? .

Estranger ha dit...

I ara, a esperar...

Estranger ha dit...

Si, si, lo de la foto petita és un núvol.

neus ha dit...

hahahahaha... ja els veig buscant una pedra Rosetta per poder saber què coi hem escrit!!
Vols dir que entendran res?
T'imagines que tot el que per nosaltres és 'normal' per ells pugui ser un misteri?
Això sí, el Barça perdurant pels segles dels segles, amén.

:))

Bona nit!

Macondo ha dit...

Trobo que m'has liquidat molt aviat, tú no saps que los viejos rockeros munca mueren, ai, sembla mentida!

Bona partitura, adéu!

Estranger ha dit...

Em fareu tornar boig, entre tots plegats. Vale, doncs, apa, ja et torno a posar.

Macondo ha dit...

Tampoc cal que sigui per partida doble!