" Tu ets el teu propi precursor, tu l´estranger que passes ran la porta del meu jardí " - Kahlil Gibran


1/11/13

Primera estampa de tardor : tot recordant Lou Reed


Al davant del camp del San Cristóbal, a la vorera on hi ha el semàfor que dóna a l´avinguda, aquesta setmana s´hi fan castanyes. Sovint, i cada cop més sovint, és tasca difícil trobar parades on es facin les castanyes com cal, i aquí sembla que mantenen la seva bona fama . Dins un bidó vell adequadement rovellat, amb un bon forat a la part de sota per anar ficant la llenya al foc, s´hi couen sense presses. Per aquest forat, molt ben fet, arquejat per la seva part superior com ho són algunes finestres de les golfes d´algunes cases, aquest foc destaca cremant alegre, salvat per les primeres fredors dels darrers díes. Més amunt, les castanyes, agafant to de sutge fi, són remenades rítmicament per mans expertes amb un bon i ample girapeix. D´allí surten per omplir paperines fetes amb paper de diari curosament doblegades, oferides als conductors per nens i nenes d´ulls diversos, alguns de tímids, d´altres de més decidits, tots somrients. El reclam té el seu efecte i de les mans curoses d´una nena de cabells llargs i bufanda vermella en surt una destinada a les meves, mentre el semàfor manté el seu estat d´alerta. L´escalfor repentina de la paperina, l´olor lleugera que se´n despren d´aquest foc de tardor, rústic de caliu hivernal, revifa vells instints momentàniament, guanyant-se un somriure. Al següent semàfor, de llarga durada, els dits en pelen una i la blancor fumejant s´esclafa als narius, a la boca...


D´aquesta estampa no sé jo si per als carrers de N.Y. se´n veu alguna. Allí els nens es difressen i van a les cases dels veïns a demanar caramels, i les carbasses es foraden amb boques i ulls sinistres, tanoques i riallers,amb espelmes il.luminant-les. Allí d´aquesta nit en diuen el Halloween, i el Lou Reed en tenia una cançó on acabava dient : “see you next year, at the Halloween parade”. La mateixa cançó sona ara, una mica sorneguera, entre efluvis de castanya. El semàfor és verd, i abans d´arrencar, m´espolso les mans de restes negres. La nit resta oberta : una vella castanyera coneix un vell rocker. L´un prova una castanya i l´altre li segueix les notes. Així van fent camí de les estrelles mentre sota d´ells tot sembla haver de continuar, inevitablement, vers l´any vinent.


6 comentaris:

PS ha dit...


Amb el solet i la temperatura que fa no es presta gaire de fer foc a la llar i coure-les a casa, més aviat dóna més per dinar a la terrassa.Com que amb aquestes coses del menjar no m´agrada jugar a saltar-me-les, les postres han sigut un moniato al forn. Mentre es feia em preguntava a veure què esperen la figuera i el cirerer per canviar el vestit, porten mesos i mesos ben verds i ni la més mínima intenció de passar-se al groc i al taronja. Que Déu o qui sigui ens agafi ben confessats quan vingui la fred de cop.

Potser aniré a comprar castanyes a la castanyera, me n´has fet venir ganes.Visca les calories...

Estranger ha dit...

Jo feia temps que no en comprava, i ben bones que eren. Els moniatos els fregim, de sempre, com les patates fregides, i amb sal per sobre. Llàstima que no tingui bolets - encara - aquest any.

Per aqui el meu cirerer ja ha mudat alguna fulla i els plataners van perdent fulla, com els pruners. Més aviat sembla LA fred...quan vingui EL fred veuràs tú.

(disculpa el to "machote", no ho he pogut evitar )

Anònim ha dit...

Vés per on ja ha canviat el temps, ja tenim aquí el i la fred! No pas gaire encara...tot i que els arbres, almenys a casa, ja fa dies que comencen a despullar-se i canviar de color, perdre tot el fullatge i elevar els tons a ocres i vermells.

Bona tardor!!

Estranger ha dit...

Igualment, tot i que el/la fred encara no ha acabat de fer acte de presència. Els mals de coll, els mocs, els estornuts ja és una altre història.

Apa, Mac ?

( diria que si )

Macondo ha dit...

Diries bé, anava ràpida i no tenia el compte obert, així que he clicat sense adonar-me'n i ha sortit l'anòmima
que porto a dins!

Quin ull tens!!

PS ha dit...

Testosterones a part, el dicc.cat-valec-balear diu així en una de les accepcions de la paraula:

"Cal advertir que fred usat com a substantiu (II), encara que regularment és masculí, en alguns dialectes catalans és femení; això ocorre principalment en el Rosselló, a l'Empordà, a la Garrotxa i a la comarca de Girona. «Ai mare, quina fred als peus!»«La fred ha sigut molt forta». La fred deu apretar, defora, Massó Croq. 97. «Qui té fred, set, son i gana, menja, beu, dorm i s'escalfa; s'espassa la fred, la set, la son i la gana» (Olot)."

Els moniatos a més del forn, m´agraden fregidets també, amb aquell punt de sal i aquella inflor característica que els provoca l´oli de fregir a alguns talls. També m´agrada menjar-me´ls crusos quan els vaig pelant i tallant i encara no s´han oxidat, però em temo que menjar-ne massa així deu ser indigest.És només per provar i perquè no sigui dit que els moniatos són un tubercle avorrit.

Salut!

;-)