" Tu ets el teu propi precursor, tu l´estranger que passes ran la porta del meu jardí " - Kahlil Gibran


24/4/09

Pedal Powered Names

L´home pedaleja mentre la petita serra es mou amunt i avall en un joc semblant al de les velles màquines de cosir : un joc de corretja entre el pinyó i un eix al qual hi està unit un petit mànec de fusta a l´extrem del qua hi queda lligada l´esmentada serra, que al seu torn queda agafada per dalt per un llarg braç que dóna la volta i queda fixat a l´estructura de ferro, tot travessant la taula de treball per una esquerda feta a tal efecte. Un invent digne del famós Franz de Copenhage, i que de seguida aplega curiosos al seu voltant.

L´home és discret i va per feina : les mans treballen dibuixant lletres que no s´endevinen fins que no acaba, quan, deixant de banda el tranquil pedaleig, aixeca la peça rectangular i deslliura el nom del menut encuriosit que té al seu costat, tot esperant la seva aprovació ortogràfica. Llavors li dóna una lleu fregada de paper d´escata i el desa en un sobre de paper, lliurant-lo al nen, que li paga com correspon a la tarifa que penja del sobre de fusta : 1 Lliura - menys de cinc lletres - / 1,5 Liures - de cinc a nou lletres - / 2 Lliures - més de nou lletres.

Es guarda la moneda en una de les petites butxaques de l´armilla a quadres que vesteix, i fet això, baixa la vista calmosa cap al proper client, sense que el pacífic barret fort que llueix ben escasquetat es mogui de lloc. Poques paraules i un breu somriure, que s´apaga quan la cadena torna a girar, i el rostre es concentra. Escriure noms és el seu ofici, noms d´infants.
.
M´allunyo entre el bullici del mercat, després d´estar-m´hi una estona, pensant quin nom tindrà l´humil artesà, i si mai l´haurà escrit en un tros de fullola. I també em quedo pensant en la petita fortuna que tenen alguns, potser sense saber-ho. Segurament però, ... feliços.

3 comentaris:

PS ha dit...

Ho expliques tan minuciosament que em sembla escoltar el soroll de l´enginy amb què treballa l´artesà i fins i tot puc percebre la concentració que hi posa.Contemplar-ho devia ésser un regal.
El paper d´escata és el paper de vidre o de "lija"? Quin nom tan bonic!

Estranger ha dit...

Lo de "lija" em feia una mica de mal a les orelles, així que vaig anar al traductor a veure què hi deia.Ja és allò que diuen, que cada dia s´apren alguna cosa nova.

T.Y., P.S.

PS ha dit...

T.Y.?

Juguem als acrònims?

A.