" Tu ets el teu propi precursor, tu l´estranger que passes ran la porta del meu jardí " - Kahlil Gibran


19/12/10

Panegíric

La vista cau, no sense una certa voluntat de fer-ho, sobre el vell mapamundi pintat a la paret de la vella escola, la que van enderrocar ja fa uns anys . Els ulls prenen mesura a la petitesa del món conegut, als cinc trossets de terra envoltats d´aigua, i s´hi mantenen fixos i concentrats en totes les seves parts, fins un moment en que la vista es perd sense perdre el món de vista. Llavors procedeix, per norma general, a encaixar dos dels continents, l´africà i l´americà. L´encaix de la costa brasilera amb el golf de Guinea es produeix amb certa rapidesa, donat que aquest moviment es fa en una fracció de temps escalat a 1:75.000.000, és a dir, el mateix que es pot observar en una de les cantonades del paper quadriculat on reposa la ment. D´aquesta manera, els dos trossos de terra naveguen breus segons pel blau de l´Oceà Atlàntic – un blau cel solcat de ratlles grises molt primes – i s´ajunten sense fer massa fressa, allí per on hi han les lletres, en color negre, del gran mar que les separa. Res de més fàcil, d´altre banda : són dues peces d´un trencaclosques existent a tamany natural. Li han dit- de fet ho sap, perquè així ho va aprendre en una primera lliçó sobre les meravelles de la naturalesa- que, a més, podria continuar unint la resta de continents fins a formar-ne un de sol. Geològicament en diuen Pangea, i vol dir tota la terra, literalment.Perdut en aquella paret blanca, ho ha aconseguit algun cop, quan els ulls són prou llestos. És només un únic moviment – moviment d´autèntic virtuós – on tot encaixa, i les mateixes cicatrius de la terra trencada desapareixen sense deixar ni rastre. Com l´esperit dels díes de Nadal.

La trasl.lació d´aquest moviment a una escala de 1:75.000.000 costa d´imaginar. Per això, pensa, algú va dibuixar els mapes del món.



Bon Nadal

10 comentaris:

PS ha dit...

I llavors, si tot el que és terra encaixava com un trencaclosques i tot era un sol continent, què hi havia a l´altre costat de la bola, aigua només???
Aquesta pregunta és la que em barruntava quan era petita cada vegada que veia el mapa mundi.I segueix fent-ho.

Terra trencada...fa dies que tampoc em puc treure aquesta cançó del cap.

Bon Nadal, per avançada.

neus ha dit...

Aquesta setmana intentaré trobar l'esperit nadalenc, no voldria pas que em vinguessin a visitar els fantasmes de Dickens. Bàsicament perquè no tindré temps d'atendre'ls, però vaja això són figues d'un altre paner.

El cas és que la terra de la Terra enlloc d'apropar-se s'allunya, no? o ens tornem a apropar? no sé si m'agrada aquesta 'apropamenta'... llavors no sé si tindria sentit somiar en una fugida-migració cap al sud més sud, allà on els Nadals són a l'estiu i a l'agost t'has de posar bufanda.

Divago, perdona.

Sóc incapaç d'imaginar-me aquest teu post, però sé perdre la vista sense perdre el món de vista. Badar se'm dóna molt bé ;)

Bon Nadal, un petó!

neus ha dit...

per cert, ja estàs millor? :)

Estranger ha dit...

Aigua, clar. Què més vols ? Ah, si, una mica de sol.

Bon Nadal, A.

-----------------------------------

Doncs ja treballo, o siui que estic bé per força. Estic bé, gràcies, Elur. I divaga, jo també ho faig.Ahir vaig veure una peli bastant tronada d´un paio que el visiten els fantasmes de les seves ex-nòvies. Si el Dickens la veiés...en fi. Tranquil.la que a tú no et visitaran. Els hi passa com als reis, que sel´s hi gira la feina sempre el mateix dia, i tenen que seleccionar.

Bon Nadal, guapa !

----------------------------------

Macondo ha dit...

Bon Nadal.

neus ha dit...

hola sinyor, et volia enviar una felicitació de nadal i no tinc enlloc on fer-ho... si de cas, potser demà la penjo i et deixo l'enllaç.

:)

Estranger ha dit...

Bon Nadal, Macondo.

Pilar ha dit...

M'agradaria saber com és aquest moviment en què tot encaixa i desapareixen cicatrius. Deu valdre la pena aprendre'l.
No, no pujaré a cap cadira. No recitaré poemes. Sí explicaré contes, com per exemple el de l'avi que feia els anys el dia 24 de desmbre o el de l'altre avi que es va veure obligat a comprar un ángel amb una trompeta...
Bon Nadal, Estranger.

Estranger ha dit...

Segur que qui estigui amb tú els gaudirà. Em penso que has de tenir bona veu. Bé, ja que no diràs els teus versos, potser te´ls agafo en préstec i els recito jo. Tot i que no tinc molt de temps per aprendre´ls, i hi ha forta competència ( i somric, que és un bon moviment per mirar de cloure cicatrius ).

Bon Nadal per a tú i els teus.

Pilar ha dit...

:-)
A veure si és veritat que els recites. També podries gravar-los i enviar-me l'arxiu de so perquè pugui comprovar com ho fas...Segur que tu també tens bona veu.
Per cert una altra cosa que faré serà cantar. Així que si plou, ja saps la causa.